Monique van der Vloed https://moniquevandervloed.nl Meukvrij met Monique! Thu, 28 Feb 2019 00:52:08 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 De anus…waarom we er wél over zouden moeten praten! + review ANU 13 zalf van Harmonie https://moniquevandervloed.nl/de-anus-waarom-we-er-wel-over-zouden-moeten-praten-review-anu-13-zalf-van-harmonie/ https://moniquevandervloed.nl/de-anus-waarom-we-er-wel-over-zouden-moeten-praten-review-anu-13-zalf-van-harmonie/#comments Wed, 27 Feb 2019 05:09:43 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27568 Ik ga het in dit artikel / review hebben over iets waar nooit veel over wordt geschreven, laat staan gesproken. De hoogste tijd dus, om een artikel te wijden aan dit gênante onderwerp, waar erg veel mensen last van hebben: problemen rondom de anus....

Het bericht De anus…waarom we er wél over zouden moeten praten! + review ANU 13 zalf van Harmonie verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Ik ga het in dit artikel / review hebben over iets waar nooit veel over wordt geschreven, laat staan gesproken. De hoogste tijd dus, om een artikel te wijden aan dit gênante onderwerp, waar erg veel mensen last van hebben: problemen rondom de anus. Zo…het hoge woord is eruit. We schamen ons nog altijd als we het moeten hebben over de anus , de geslachtsdelen en alles wat daar omheen gebeurt. Het taboe is hardnekkig, terwijl niets normaler zou moeten zijn dan bijvoorbeeld ons gebit of onze ledematen. Net als ons gebit en onze ledematen hoort onze anus en het gebied daar omheen bij ons lichaam. Zonder onze anus zouden we onze ontlasting niet kwijt kunnen. Je kunt je voorstellen wat dat in een lichaam aan kan richten. We moeten daarom juist blij zijn dat we een anus hebben en zouden daarover ook gewoon openlijk moeten praten. Hopelijk helpt dit artikel het taboe een beetje te doorbreken. 

WAT IS EEN ANUS PRECIES?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nu precies een anus? De anus wordt ook wel de AARSOPENING genoemd. Het is een kringspier, die de endeldarm afsluit. Het wordt gerekend tot de zogenoemde erogene zones.  De anus zorgt ervoor, dat de ontlasting op de juiste manier uit het lichaam wordt afgevoerd.
De anus bij mensen bestaat twee sluitspieren ( sfinciers) die stevig ingekapseld liggen tussen onze billen, Er is een uitwendige en een inwendige sluitspier. De inwendige sluitspier bestaat uit glad spierweefsel en is willekeurig. De uitwendige sluitspier kan door ons willekeurig worden afgesloten van het rectum ( = de monding van de endeldarm) De anus is erg goed doorbloed, en er lopen vele aders doorheen.
De huid van en rondom de anus is dichtbezet met gevoelszenuwen. Het is zeer gevoelig, en aanrakingen kunnen een grote invloed geven.
De anus is belangrijker dan je denkt. Het zorgt ervoor dat we onze ontlasting kwijt kunnen. Onverteerbare resten van ons voedsel worden door de lever uitgescheiden, Dit komt samen met galkleurstoffen, afgestoten slijmvliescellen, en de bacteriën die in onze darmen groeien, in onze uiteindelijke ontlasting terecht. Via de anus wordt onze ontlasting afgevoerd.
Rondom de anus gebeurt er vrij veel. Zo groeit er schaamhaar, wat vooral bij volwassen mannen voorkomt. Dit kan voor tal van huidklachten zorgen, het wordt daarom vrij vaak weggeschoren, niet alleen om hygiënische redenen. Ook de huid rondom de anus kan behoorlijk worden aangetast door de ontlasting. Als we bijvoorbeeld moeite hebben om naar de WC te gaan, kan ( te) harde ontlasting voor beschadigingen rondom de anus zorgen. Dit kan ontzettend pijnlijk en vervelend zijn.

AANDOENINGEN VAN DE ANUS

Maar er zijn nog meer aandoeningen die vrij ernstig kunnen zijn, en een veel pijn en klachten geeft. Meest bekend zijn”
* AAMBEIEN
* FISSUREN
* FISTELS
* ECZEEM
* SCHIMMEL INFECTIES van de peri-anale huid
Aambeien is de meest gehoorde aandoening. Dit is een aandoening, waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en / of in het rectum opzwellen en in het ergste geval ontstoken raken. Dit kan gaan bloeden en vergroten. Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. De uitwendige zijn zichtbaar buiten de anus. Je merkt er in de beginstadia niet erg veel van. Maar zodra het verergert, kunnen er sporen van helder rood bloed in de ontlasting voorkomen. Dit kan een enorme schrik-reactie opleveren, omdat bloed bij de ontlasting ook een teken van darmkanker kan zijn. Daarnaast kan de anus enorm gaan jeuken en uiteindelijk pijnlijk worden. Ook kun je aanvraag hebben / voelen terwijl je helemaal niet hoeft.
Een fissuur wordt ook wel een kloofje bij de anus genoemd. Deze kloven ontstaan, als onze ontlasting te hard is. Dit levert beschadiging aan de slijmvliezen op.
Fistels ontstaan meestal na een ontsteking. Als deze ontsteking zich heeft uitgebreid naar de huid kan deze spontaan openbreken. Ook als de ontsteking is verdwenen kunnen er fistels achterblijven.

DE ANUS GOED VERZORGEN

Okay, het mag helder zijn geworden, dat we de anus en de huid rondom de anus in topconditie moeten houden om vervelende en pijnlijke klachten te voorkomen. Een op de twee Nederlanders krijgt wel eens te maken met klachten rondom de anus. Dit varieert van ontsierde aderen rond de anus tot aandoeningen zoals hierboven enkelen zijn besproken. Zwangere vrouwen kunnen ook te maken krijgen met klachten rondom de anus. Dit komt, omdat een zwangerschap veel extra druk rondom de anus ligt. Het grote netwerk van bloedvaten ( ook wel zwellichamen genoemd) bevinden zich in de endeldarm ( rectum) net even boven de anus. Deze zorgen ervoor dat luchtdicht en lekdicht wordt afgesloten. Hormonen kunnen sterk van invloed zijn op bindweefsel. Tijdens een zwangerschap komen er erg veel hormonen vrij. Het bindweefsel is de bedding waarlangs de bloedvaten naar de organen worden begeleid. Tijdens een zwangerschap ligt er vrij veel druk op de vaatwanden, en in combinatie kan dit zorgen voor erg ontsierde aderen rondom de anus. Dit kan ook klachten geven. Ben je dus zwanger, dan is het extra belangrijk om de ( huid) conditie rondom de anus in optimale conditie te houden.
Iedereen heeft het vast wel eens ervaren…..” Pijn aan de poeperd” om het in kindertaal te formuleren. Dit ontstaat meestal als men een moeizame ontlasting ( harde keutels) heeft. Het is erg belangrijk om de kern van de klacht eerst aan te gaan pakken. We eten bijvoorbeeld in Nederland nog veel te weinig vezels. Vezels zijn nodig voor een soeprel verlopende stoelgang. Het is om te beginnen belangrijk om eens naar je eet/drinkpatroon te kijken. Eet jij voldoende vezels?
Ook kunnen diverse voedingsmiddelen voor obstipatie zorgen. Ga zeker even naar de huisarts als de klachten langer dan 10 dagen aanhouden,. Schaam je niet. Een arts is veel gewend.
Je kunt ook last hebben van “ schrale billen”. Eigenlijk zijn de billen zelf niet aangetast, maar de huid rondom de anus. Als de huid daaromheen is beschadigd of overgevoelig is geraakt door bijvoorbeeld acute en langdurige diaree, kan dit enorm veel pijn en een zeer onprettig gevoel geven. Zitten kan ook zeer pijnlijk zijn in alle gevallen.
Hoe hou je de anus in topconditie? Enkele tips “ voor de bips” 😉
* EET VOLDOENDE VEZELS
Vezels zijn onmisbaar, om de stoelgang vlot en soepel te laten verlopen. KLIK HIER om alles over vezels en het belang te lezen. Zonder voldoende vezels kan de ontlasting erg hard worden waardoor het moeizaam uit de anus komt, en mogelijk beschadigingen kan veroorzaken aan de anus en de huid rondom de anus. Scheurtjes, en zelfs wondjes kunnen dan makkelijk ontstaan. Zorg er dus voor dat je iedere dag voldoende vezels eet, liefst via verse, natuurlijke en intacte voedingsmiddelen als groente en fruit en zaden, noten en pitten.
* EET GEZOND, BEWEEG VOLDOENBDE
Gaap…..ja ik weet het, deze tip heb je denk ik nu wel 1000 x gelezen, maar dat is niet voor niets. Het is met name voor de stoelgang ontzettend belangrijk om naast vezelrijk ook gezond te eten. Zet een goede balans neer tussen gezond eten en drinken en bewegen. Je hoeft voor een goede en soepele stoelgang je niet dagelijks af te beulen in de sportschool, maar iedere dag een wandeling maken, een stukje fietsen…..het helpt mee om de stoelgang zo optimaal mogelijk te houden.
* DRINK VOLDOENDE WATER
Vezels hebben vocht nodig. Drink daarom voldoende vocht, liefst in de vorm van water, groene thee of zuivere stevia druppels in water.  Zorg iedere dag voor tenminste anderhalve liter vocht.
* DRAAG 100% ( liefst biologisch) KATOENEN ONDERGOED
Al die mooie lingerie-setjes, stoere boxers en prachtige heupslips ten spijt, ze zijn vrijwel altijd gemaakt van synthetische stof. Dit kan de boel “ down under” behoorlijk verstikken, waardoor er ook problemen aan de anus kunnen ontstaan. Draag daar liefst 100% katoen, en ververs dit tenminste 1 x per dag.
* HOU DE OMGEVING SCHOON, MAAR OVERDRIJF NIET
Gelukkig heeft ons lichaam zelf de meest prachtigste schoonmaakdiensten in huis. Zo zorgt het lichaam er bijvoorbeeld voor dat de vagina een goede PH waarde behoudt, en reinigt deze zichzelf. Veel mensen maken hun achterste na ieder bezoek schoon met speciale “ ass wipes” om zo een schoon gevoel te geven. Deze doekjes zijn gedrenkt in tal van synthetische goedjes. ( waarvan het conserveermiddel methylisothiazlinone meest bekend is )  Deze kunnen de huid rondom de anus behoorlijk irriteren, en de natuurlijke schoonmakers behoorlijk dwarsbomen. Wil je de boel daar toch graag schoonmaken, gebruik dan een washand met water, en geen speciale reinigingsmiddelen. Water reinigt ook meer dan voldoende. Baby’s hebben ook erg vaak last van luier-uitslag. Dit is niet altijd te danken aan de luiers, maar veel meer aan de vele reinigingsdoekjes die worden gebruikt om de anus van de baby te reinigen. Zeker tere baby huidjes kunnen zeer snel geïrriteerd raken.
Zie de huid rondom je anus ook als een babyhuidje. Het is zeer teer en gevoelig. Verzorg het daarom ook met de grootste zorg.
* ZIT NIET TE LANG OP JE KONT
Zitten is het nieuwe roken. Als je langer dan anderhalf uur aaneengesloten op een stoel zit, kunnen er net zoveel klachten zich ontwikkelen als men rookt. Dat is behoorlijk heftig. Maar ook voor de anus is het beter om niet te lang achtereen op een stoel te zitten. Door de warmte kan de boel down under behoorlijk verstikken, waardoor er irritaties kunnen ontstaan, zeker als de huid rondom de anus resten van ontlasting bevat.
* VEEG GOED
Er is veel discussie over hoe je nu het beste je bips afveegt na een toiletbezoek, Er zijn geen echte regels, maar het is wel belangrijk, dat je het niet te snel doet. Veel mensen vegen hun bips snel af, omdat ze haast hebben of er niet erg bij stilstaan. Gebruik geen “ schuur-wc papier” Deze goedkope wc rollen zijn dan wel voordelig, ze kunnen letterlijk en figuurlijk als schuurpapier werken op de huid rondom de anus. Meest geadviseerd wordt van voor naar achteren te vegen, en dit zo langzaam mogelijk te doen.

WAT ALS HET MIS IS?

Ook al neem je alle tips hierboven ter harte, soms kan het gewoon mis zijn, en ondervind je veel pijn en klachten. Je gaat dan meestal wel naar je huisarts, die je meestal een zalf voorschrijft. Deze zalven bevatten helaas veel meuk. Gelukkig kun je ook een 100% natuurlijke zalf gebruiken. Er zijn er nog niet erg veel op de markt en ik moest dan ook flink zoeken naar een 100% meukvrij alternatief. Ik vond uiteindelijk een zalf van het merk HARMONIE. Dit is geen onbekend merk voor mij wat mij al meteen enthousiast maakte.
Harmonie komt uit de stal van EARTH LINE, ook al zo’n prachtig merk op gebied van natuurlijke, pure en meukvrije verzorging. HARMONIE is 100% gerectificeerd natuurlijk. Het is o.a gecertificeerd door BDIH, ICADA, en EcoControl. Dit zijn de meest gerespecteerde certifertiserende instanties op gebied van biologische en natuurlijke cosmeticaproducten. De certificeringen garanderen bijvoorbeeld dat de producten 100% vrij zijn van synthetische grondstoffen.

ANU 13

De créme / zalf heeft de naam ANU13 gekregen. De Anu, waar dat voor staat spreekt voor zich 😉 . De 13 staat voor 13 actieve plantenextracten en oliën. Wel te verstaan:
– smeerwortel extract : helpt bij het helen van wondjes en bij het samentrekken van de bloedvaatjes
– toverhazelaar extract : heeft samentrekkende  , anti microben, antischimmel en anti-bacteriële eigenschappen. 
– paarden kastanje extract : werkt mild samentrekkend en helpt tegen irritaties , stimuleert de doorbloeding van de huid
– zomereik extract : natuurlijk samentrekkend, werkt heilzaam bij irritaties
– Goudsbloem extract : werkt verzachtend, anti-bacteriëel, ontstekingsremmend, en werkt hydrateren wat herstel van de huid versnelt
– kokosolie : de zuivere variant werkt verzachtend, legt een beschermend filmpje op de huid, verzorgt en hydrateert
– duizendblad extract : werkt verstevigend op die huid
– heermoes extract: paardenstaart-extract wat zeer rijk is aan silicium. Herstelt, versterkt en versoepelt de huid.
– etherische tijm olie : werkt antiseptisch, anti-bacteriëel, pakt ongewenste bacterie-groei aan en stimuleert het huidige immuunsysteem
– etherische mirre olie : heeft een adstringerende werking , daarnaast werkt het antiseptisch
– etherische komijn olie : werkt krampstillend en kalmerend
– etherische gember olie: stimuleert de doorbloeding van de huid
– etherische venkel olie: rijk aan oliezuur en linolzuur, werkt vooral verstevigend op de huid
Acht van deze dertien zijn 100% biologisch gewonnen. De zalf werkt zeer effectief bij:
– irritaties van de anus / de omgeving van de anus
– wondjes, kloofjes, scheurtjes bij en rondom de anus
– bij een rode huid
– bij een gevoelige huid
– bij een uitgedroogde huid
– bij een ruwe, schrale huid
Je kunt de zalf zowel preventief als geneeskrachtig inzetten bij ( huid) problemen rondom de anus. Omdat ik altijd een beetje voorzichtig blijf met claims, wil ik melden, dat deze zalf niet persee de zalf van de dokter vervangt. Ik persoonlijk vind het een zeer goed alternatief, maar omdat klachten en aandoeningen sterk kunnen variëren, blijf ik een beetje neutraal.
De zalf is te gebruiken vanaf het derde jaar. Omdat de planten extracten en oliën nogal ” heftig” zijn, zijn ze beter niet te gebruiken bij baby’s en peuters. Vanaf het derde levensjaar kun je de zalf wel gewoon gebruiken.

DE TEST

Ik heb gelukkig nooit last van klachten rond de anus. Ik eet met mijn twee kilo verse groente per dag immers meer dan genoeg belangrijke vezeltjes om mijn stoelgang meer dan optimaal te houden. Ik houd mijn achterste schoon met water. En ik volg mijn gegeven tips hierboven ook braaf zelf op. Toch wilde ik voor dit artikel de zalf testen. Ik heb de zalf twee dagen gebruikt. Twee x per dag heb ik de zalf vrij dik op de huid rondom de anus aangebracht. Het geeft in elk geval een erg fijn gevoel. Het trekt ook vrij snel in, en ik ervoer de zalf ook niet als “ storend tussen de bilnaad” 😉 De zalf ruikt erg lekker, wat het ook minder vervelend maakt om op te smeren.Na 5 minuten voelde ik eigenlijk niets “ vreemds” meer. En voelde het eigenlijk normaal. Ik had niet het gevoel, dat ik zalf had aangebracht. De werking zal er zeker zijn, maar omdat ik geen klachten heb in deze gebieden, merk ik er weinig van. Ik denk dat als je daadwerkelijk klachten hebt, deze zalf zeer effectief en direct werkt.
WAT VIND IK?
Ik persoonlijk ( met de nadruk op persoonlijk) vind het een perfect alternatief voor conventionele zalven. Denk ook aan de vele zalven die er op de markt zijn ( Sperti) tegen anus-aandoeningen. Deze bevatten erg veel meuk. Dan is deze ANU 13 zeker het betere en gezondere alternatief.

WAAR KAN IK HET KOPEN?

ANU 13  is goed verkrijgbaar in de biowinkel, gezondheidswinkel, maar vooral goed verkrijgbaar online. Een tube van 50 ml kost gemiddeld € 9,99 maar prijzen kunnen online enorm uiteenlopen. Ik heb even gegoogeld en ik vond een zeer vriendelijke prijs. ( € 7,99)  KLIK HIER om naar deze bestelpagina te gaan. Wil je meer informatie? Ga dan naar www.deambachtelijke.nl
TOT SLOT:
Net als met alles, geldt ook hier dat je de zalf met gezond verstand moet gebruiken. Overdrijf niet, dit kan dan juist een averecht effect opleveren.
Notificatie; ik kreeg de zalf gratis toegestuurd via ” de ambachtelijke” . Dit is geheel vrijblijvend en er zijn geen commerciele doeleinden mee gemoeid. Er zijn ook geen enkele inkomsten. Dit artikel is onafhankelijk geschreven. 

Het bericht De anus…waarom we er wél over zouden moeten praten! + review ANU 13 zalf van Harmonie verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/de-anus-waarom-we-er-wel-over-zouden-moeten-praten-review-anu-13-zalf-van-harmonie/feed/ 2
Is biologisch gezonder dan niet biologisch? https://moniquevandervloed.nl/is-biologisch-gezonder-dan-niet-biologisch/ https://moniquevandervloed.nl/is-biologisch-gezonder-dan-niet-biologisch/#comments Mon, 25 Feb 2019 08:37:18 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27548 Onlangs deed de Universiteit van Gent ( UGent) een nogal opmerkelijk onderzoek. Zij onderzochten hoe  consument biologische producten ervoeren, de uitslag was verrassend. Voor dit onderzoek ( gepubliceerd in Food Research International) aten 151 proefpersonen biologische chips en yoghurt, en dronken alleen biologisch fruitsap....

Het bericht Is biologisch gezonder dan niet biologisch? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Onlangs deed de Universiteit van Gent ( UGent) een nogal opmerkelijk onderzoek. Zij onderzochten hoe  consument biologische producten ervoeren, de uitslag was verrassend. Voor dit onderzoek ( gepubliceerd in Food Research International) aten 151 proefpersonen biologische chips en yoghurt, en dronken alleen biologisch fruitsap. Iedereen kreeg telkens twee porties van exact hetzelfde biologische product. Alleen kreeg één helft dit met een duidelijk zichtbaar biologisch label op de verpakking, en de andere helft biologische producten waarbij deze bio-labels ontbraken. De groep proefpersonen, die de producten met biologisch label kregen voorgeschoteld, scoorden in smaak en aroma maar liefst tot 10% hoger , en werden als meer gezond gezien. Bovendien schatte deze groep proefpersonen de calorische waarde veel lager in, zo’n 15%.

Vooral dat laatste kan zorgwekkend zijn volgens de onderzoekers. Zij zijn van mening dat biologische producten ten onrechte de voedingswaarden van een product in een positief daglicht zetten. Consumenten kunnen bijvoorbeeld veel meer gaan eten omdat er wordt gedacht dat het om een gezond en goed product gaat. Dit kan uiteindelijk alleen nog maar meer bijdragen aan het overgewicht probleem in de gehele wereld.
De proefpersonen gaven aan zich veel gelukkiger te voelen bij het eten van biologische producten. Zodanig dat zo’n 10% bereid is er veel meer voor te betalen. Dit gebeurt inderdaad. We geven tegenwoordig veel extra euro’s uit aan biologisch.

DE BIOLOGISCHE MINDSET

Dit onderzoek is eigenlijk niet zo heel erg verrassend, want we kopen ons tegenwoordig blut aan biologische producten. Dit komt voornamelijk, omdat het dankzij de populariteit veel toegankelijker is geworden. Supermarkten liggen inmiddels voor zo’n 30-35% vol met biologische producten en biologische varianten op conventionele producten. Ook de biologische winkels doen het daardoor niet veel slechter, en springen als paddenstoelen uit de grond. We kunnen concluderen, dat biologisch hip is en “ here to stay”.
Consumenten, ook consumenten die helemaal niet zo bewust bezig zijn met gezonde voeding, vallen met bosjes voor de term “ biologisch”. Mijn moeder, 71 jaar oud, is “ van de oude stempel”. Ze houdt zich niet erg bezig met haar voeding. Het moet voor haar vooral lekker zijn ( het is een lekkerbek ) Ik heb haar voor dit artikel de vraag gesteld : “ wat betekent biologisch?” Haar antwoord: “ andere producten, gezondere” Wat biologisch inhoudelijk betekent….dat wist ze niet zo goed. Haar antwoord staat niet op zichzelf. Ontzettend veel consumenten ervaren biologisch vooral als iets wat beter en gezonder is. Het hierboven besproken onderzoek liet dit ook zien.
Biologisch verkoopt. De levensmiddelenindustrie heeft dat ook in de gaten gekregen en brengen daarom steeds meer biologische producten naar de supermarkt.
In mijn netwerk hield ik een vragen rondje. Ik vroeg een aantal willekeurige consumenten de volgende vragen:
1) koop je wel eens biologisch?
2) vind je biologisch beter van smaak?
3) waarom koop je biologisch in?
Op de eerste vraag antwoorden de meerderheid “ ja”. Een zeer kleine meerderheid antwoorden “ nee” en een ruime meerderheid antwoordde dit af en toe te doen.
Op vraag twee werd gemiddeld geantwoord. Een ruime meerderheid antwoordde dat ze het beter van smaak vonden, maar een grotere meerderheid antwoordde dat ze geen verschil proefden, en een kleine meerderheid antwoordde zelf dat ze het minder lekker vonden.
Op de derde vraag werd door de grootste meerderheid geantwoord, dat het beter en gezonder is, een kleine meerderheid antwoordde dat het beter was voor mens, dier en milieu. Een kleine meerderheid had geen mening. Ze wisten eigenlijk niet zo goed waarom ze biologisch inkochten…..

WAT IS BIOLOGISCH PRECIES?

Waar de onderzoekers van de Universiteit van Gent zich zorgen over baren, daar maak ik mij al jaren lichte zorgen over. Ik heb talloze artikelen geschreven waarin ik vertel, dat biologisch niet betekent, dat het gezonder en beter is. Dit ligt een stuk genuanceerder dan gedacht. Een pot biologische chocoladepasta blijft bijvoorbeeld net zo ongezond als een pot conventionele chocopasta. Een potje biologische jam is net zo rijk aan suikers dan niet biologisch. Om de term “ biologisch’ zo duidelijk mogelijk uit te leggen, beschrijf ik hieronder zeer uitgebreid hoe het in elkaar steekt.
Biologisch houdt globaal gezien in, dat de producten meest milieuvriendelijk, diervriendelijk en natuur-vriendelijk zijn geteeld en geproduceerd. De overheid bepaalt hiervoor de regels en de controle hierop vindt plaats door onafhankelijke instanties, bijvoorbeeld SKAL.
Biologische producten moeten aan heel wat eisen voldoen, om als biologisch verkocht te mogen worden en een biologisch keurmerk te dragen. Zo moeten de producten zonder kunstmest, kunstmatige bestrijdingsmiddelen, synthetische conserveringsmiddelen, kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen zijn geproduceerd.
Dieren die biologisch worden gehouden ( bio-veehouderij) moeten aan zeer strenge eisen voldoen. Zo moet het grasland, de veevoeder en veevoedergewassen, aan bepaalde eisen voldoen. Hier wordt streng op gecontroleerd door SKAL. De regelgevingen voor het biologisch kweken van vis bekleedt de leefomgeving en omstandigheden waarin de vissen zich moeten bewegen ( waterkwaliteit, licht, en ruimte) en wat ze gevoerd krijgen. Dit moet ook van biologische komaf zijn.
Voor het biologisch telen van gewassen ( aardappelen, groente, fruit, biologische landbouw)  zijn er opmerkelijke verschillen tussen biologisch telen en reguliere teelt. Biologische telers gebruiken bijvoorbeeld alleen toegestane meststoffen en daar zit bovendien een maximum aan. De rassen die worden gekozen voor biologische teelt moeten daarvoor dan ook geschikt zijn. Tegen parasieten worden natuurlijke vijanden ingezet, om te bestrijden in plaats van kunstmatige pesticiden. Het onkruid mag ook alleen op een speciale manier worden bestreden. Dit mag alleen mechanisch gebeuren als er een verbranding plaatsvindt. Als de boden moet worden afgedekt, mag dit alleen gebeuren met biologisch afbreekbaar plastic. En als vanzelfsprekend mag er in geen geval maar iets van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Maar dan zijn we er nog niet. Want ook de manieren hoe een biologisch product verder wordt verwerkt en geproduceerd speelt een grote rol. Als een boer bijvoorbeeld zijn biologische certificering ontvangt, moet hij aan alle eisen hebben voldaan. Inclusief hoe zijn producten verder worden bewerkt. Anders gezegd betekent dit dat een broer niet biologisch mag telen als ALLE  bedrijfsprocessen niet in orde zijn. Dit kan bijvoorbeeld erg belangrijk zijn bij bedrijven die zowel biologisch als niet biologisch produceren. Een bedrijf moet zeer strenge maatregelen nemen om te voorkomen dat deze twee stromen door elkaar gaan lopen. Dit wordt o.a gecontroleerd met een risico-analyse, ingangscontrole van grondstoffen, gescheiden producties, en gescheiden opslag. Via bijvoorbeeld de grondstoffen controle kan men zien, of er niet meer biologische producten worden geproduceerd dan er aan biologische grondstoffen is binnen gekomen.
Het moet ook duidelijk aantoonbaar zijn, waar de biologische grondstoffen vandaan komen en of deze ook aan alle eisen voldoen.
Een biologisch product is voor de consument te herkenen aan het bekende groene bio-logo. Dit logo vind je op de meeste biologische producten die in de EU zijn geproduceerd. Als je dit logo terugvind op een product, mag je er als consument zeker van zijn dat het product aan alle strenge wettelijke eisen zoals ik hierboven er een paar omschreef, voldoet. Daarnaast kunnen we onder deze logo’s aflezen of de ingrediënten uit Europa, of deels buiten Europa komen.

NIET ALLES BIOLOGISCH

Naast geheel ( 100% ) biologisch bestaan er ontzettend veel producten die zijn samengesteld met zowel biologische als niet biologische producten. Dit mag wettelijk. Soms is het namelijk zo, dat er geen grondstof in biologische vorm beschikbaar is, maar wel nodig is om een product samen te kunnen stellen. De wet heeft bepaald, dat maximaal 5% van de ingrediënten in een biologisch product van niet-biologische afkomst mag zijn. Denk daarbij vooral aan hulpstoffen die niet biologisch beschikbaar zijn. De wet heeft een lijst aan ingrediënten samengesteld van producten die in samengestelde biologische producten zijn toegestaan tot een maximum van 5%. De industrie zit niet stil, en zodra een hulpstof of additief biologisch beschikbaar is, verdwijnen de niet biologische alternatieven van deze lijst. Welke ingrediënten mogen niet biologisch worden toegevoegd aan biologische producten?
KRUIDEN EN SPECERIJEN:
Safloerbloemen
Kleine galanga
Peruaanse peper
Waterkers kruid
Algen, alle soorten
VRUCHTEN, NOTEN, ZADEN
Colanoten
Passievruchten
Kruisbessen
Eikels
Gedroogde rode aalbessen
Gedroogde frambozen
SUIKERS, ZETMEEL, GRANEN
Fructose
Ouwel en rijstpapier
Rijstzetmeel, maiszetmeel, beiden niet chemisch gemodificeerd
Eiwit uit erwten
Rum bereid uit suikerrietsap
DIERLIJKE PRODUCTEN:
Weipoeder
Gelatine
Darmen
Wilde vis
Schelp en schaaldieren
Vetten en oliën mogen ook gewoon worden toegevoegd aan biologische producten. Echter mag dit niet chemisch zijn gemodificeerd, maar wel geraffineerd. Er zijn uitzonderingen: oliën en vetten van kokos, cacao, zonnebloem, olijf, palm/kool en raapzaad, sesam, soja en saffloer.
In een ingrediëntenlijst is de fabrikant verplicht de niet biologische ingrediënten te vermelden. Dit gebeurt met sterretjes die boven ieder biologisch ingrediënt staan. Staat er dus geen sterretje bij een ingrediënt, dan is deze van niet-biologische komaf,

BIOLOGISCH NIET GEZONDER

Laten we het grootste misverstand rondom biologisch gaan bespreken. Biologisch heeft een “ schoon, groen, en gezond” imago. We denken automatisch, dat biologisch gezonder is dan niet biologisch. Dit is helaas niet zo. Wel moet het genuanceerd worden bekeken. Algemeen gezien is het nooit wetenschappelijk onderbouwend aangetoond, dat biologisch voedsel gezonder is dan reguliere. Er zijn erg veel onderzoeken verricht en de meesten toonden, dat biologische producten algemeen gezien:
– minder tot geen resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Bio-boeren gebruiken minder structureel diergeneesmiddelen en wachten langer dan reguliere boeren voordat een dier wat geneesmiddelen heeft gehad, wordt gemolken of geslacht. Hierdoor zal een groot deel van de geneesmiddelen via de natuurlijke gang in het dier grotendeels verdwijnen. 
– in sommige gevallen minder rijk zijn aan nitraat
– in sommige gevallen een iets hogere gehalte is gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen
– melk en melkproducten anders kunnen zijn van vetzuur-samenstelling, en meer meervoudig onverzadigde vetzuren ( CLA, Omega 3) en vitamine E bevat. Dit geldt voor alle koeien die in een weidegang rondgrazen. Het is echter niet goed aan te geven hoe groot de verschillen zijn. 
–  in granen geen hogere gehalten aan schimmelstoffen wordt aangetroffen. Dit wordt wel eens ten onrechte gedacht, maar de biologische landbouw gebruikt zoals je eerder kon lezen geen chemische bestrijdingsmiddelen. 
Biologisch wil niet zeggen, dat het altijd de betere keuze is. Biologische eieren bevatten bijvoorbeeld meer dioxine dan niet biologische eieren. Ook lopen biologisch gehouden dieren veel meer risico besmet te worden met o.a salmonella, parasieten en campylobacter. Het heeft dus twee kanten, waarvan nooit wetenschappelijk is onderbouwd dat het een nu gezonder is dan het ander.
Waar we ons vooral niet blind op moeten staren is het gezonde aspect. Want in vrijwel alle gevallen zijn biologische alternatieven op reguliere producten geen haar gezonder. Sterker nog, in veel gevallen zijn biologische alternatieven voedingswaardig gezien ongezonder. Dit komt, omdat er bijvoorbeeld meer smaakversterkers aan moet worden toegevoegd, of meer conserveermiddelen. Een goed voorbeeld zijn biologische vleesvervangers. Deze bestaan meestal uit biologische sojabonen, maar worden verder compleet in elkaar geknutseld met tal van additieven en hulpstoffen waardoor het een ongezond stukje vervanging wordt.
“ Biologisch is gezond!” geldt dus niet altijd. Biologisch of niet, er moet vooral worden gekeken naar de ingrediënten en de voedingswaarden.
  
Deze potten pindakaas geven een voorbeeld. De linkerpot is biologisch ( 100% pinda) en de rechter niet-biologisch ( 100% pinda) Beiden zijn dus gemaakt van alleen pinda’s. De biologische pindakaas is gemaakt van biologisch geteelde pinda’s, de niet biologische van pinda’s die zijn bewerkt met pesticiden. Voedingswaardig zien we echter nauwelijks enig verschil. Net zoveel vetten, net zoveel suikers, net zoveel zout. De pot biologische pindakaas is qua pinda’s wel “ beter” omdat ze niet zijn bespoten, maar voedingswaarde ( energie) blijft het gewoon hetzelfde.
Ander voorbeeld, deze kikkererwten. Links een biologische variant, recht een niet biologische. De niet biologische kikkererwten zijn meestal genetisch gemanipuleerd en bespoten. Biologisch blijven de erwten daarvan bespaard, maar voedingswaardig scheelt het vrijwel niets, zoals je hieronder kunt zien:
Waar we naar moeten kijken zijn ingrediënten en voedingswaarden. Dit is belangrijk voor onze gezondheid. Biologisch zegt in de meeste gevallen wel, dat er meer rekening is en wordt gehouden met mens, dier en milieu. In dit daglicht gezet zou je zeker overwegingen kunnen maken, maar kijk je louter naar de gezonde aspecten, dan heeft het geen of nauwelijks enkele invloed.

Is biologisch dan complete onzin?

Nee, natuurlijk niet. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, zijn biologische producten beter voor mens, dier en milieu. Als we meer biologisch inkopen zal dit zeker een gunstige invloed hebben op mens, dier en milieu. In dat opzicht is biologisch een veel betere keuze. maar niet meteen ook een GEZONDERE keuze Het gaat ook vaak om een bepaald gevoel, wat we krijgen als we iets goeds doen, in dit geval voor mens, dier en milieu. Biologisch geeft ons zeker een fijn en goed gevoel. Maar dit moeten we niet verwarren met voedingswaarden. Ons lichaam heeft geen enkele boodschap aan of iets nu van biologische afkomst is of niet. Dit vraagt alleen om energie, bruikbare energie. Wil je graag biologisch inkopen, let dan goed op de ingrediënten en de voedingswaarde. Ook hierin kun je dan de beste keuzes maken.

Het bericht Is biologisch gezonder dan niet biologisch? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/is-biologisch-gezonder-dan-niet-biologisch/feed/ 1
Review TISSERAND aroma SPA diffuser https://moniquevandervloed.nl/review-tisserand-aroma-spa-diffuser/ https://moniquevandervloed.nl/review-tisserand-aroma-spa-diffuser/#comments Sat, 23 Feb 2019 05:15:13 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27529 Ik hou erg veel van etherische oliën. Daar heb ik eerder al veel over geschreven. Ik ontdekte het ongeveer anderhalf jaar geleden, toen ik wanhopig op zoek was naar natuurlijke middeltjes om de muggenplaag van mijn lijf te houden. Sindsdien gebruik ik regelmatig de...

Het bericht Review TISSERAND aroma SPA diffuser verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Ik hou erg veel van etherische oliën. Daar heb ik eerder al veel over geschreven. Ik ontdekte het ongeveer anderhalf jaar geleden, toen ik wanhopig op zoek was naar natuurlijke middeltjes om de muggenplaag van mijn lijf te houden. Sindsdien gebruik ik regelmatig de pure en zuivere oliën, want dat is wel een belangrijk dingetje, waar ik later in dit review ook op terugkom. Ik druppel iedere avond wat lavendel en / of eucalyptusolie op mijn kussen, daar val ik heerlijk op in slaap. Het werkt ontspannend en de kamer gaat er ook heerlijk van geuren. Wil je alles lezen over etherische oliën? KLIK HIER. Je leest in dit artikel tevens alles over het kwaliteitsmerk, en wat mij betreft BESTE merk op gebied van etherische oliën: TISSERAND.

Over deze Tisserand ga ik het in dit review opnieuw hebben. Zj hebben namelijk onlangs een aomadiffuser op de markt gezet. Ik heb in mijn huis aardig wat waxinelicht houders, waarboven ik wat olie verwarm om een heerlijke nevel in huis te creëren. Erg sfeervol en leuk, maar ik vind het branden eigenlijk nooit zo’n ideaal iets. Ook zijn waxinelichten brandgevaarlijk. Een aromadiffuser is in veel opzichten een betere keuze. Ik kreeg onlangs van www.mygreenuniverse.eu, de krachtige motor in de Benelux achter TISSERAND, een aromadiffuser thuisgestuurd om uit te proberen. Ik ontving er vier diffuser-oliën bij. Ik ben ermee aan de slag gegaan. Wat is het en is het wat?

WAT IS EEN AROMADIFFUSER?

Een aroma diffuser, ook wel etherische-olie-diffuser genoemd, is een soort beneveling-apparaat, die via waterverdamping met etherische olie een zeer ontspannende en fijne geur verspreidt. Het verdampt de etherische olie op een zeer milieuvriendelijke manier. Daarnaast werkt het al luchtbevochtiger. Het kraanwater wordt in het apparaat omgezet in stoom dankzij zeer hoge frequentie-trillingen. Hierdoor ontstaat direct een koude verneveling , en blijven de moleculen van de etherische oliën intact. Dit geeft meteen ook een therapeutische werking op ons brein.
Aromadiffusers zijn het gehele jaar door te gebruiken. Omdat er veel etherische oliën zijn met verschillende effecten op lichaam en geest, kun je de diffuser ook inzetten als je bijvoorbeeld verkouden bent. De nevel helpt, om een kamer te desinfecteren, en kunnen zeer effectief helpen bij ziekte en herstel na ziekte. Gebruik je bijvoorbeeld zuivere en pure pepermunt en / of eucalyptusolie, kan dit je verstopte neus opheffen. Andere zeer geschikte oliën tegen verkoudheid zijn teatree, kruidnagel en tijm.
Er zijn verschillende soorten aromadiffusers, waarvan de koude nevel diffusers meest prijzig zijn. Dit komt omdat deze meest effectief zijn bevonden. Het is ook ontzettend belangrijk, om zuivere en pure etherische oliën te gebruiken.
Naast een heerlijke geur geeft de aromadiffuser ook veel ontspanning. Zeker een diffuser gecombineerd met licht. Dit kan bijvoorbeeld enorm helpen om ontspannen en beter in slaap te vallen. De meeste diffusers zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook glazen en stenen diffusers waarvan wordt gezegd, dat deze minder werkzaam zijn.

DE AROMA SPA DIFFUSER VAN TISSERAND

De aromadiffuser die ik kreeg thuisgestuurd van het hoog aangeschreven olie-merk TISSERAND is gemaakt van BPA vrij kunststof. Het bestaat uit twee delen. Het werkt op stroom, via een adapter. Dit zit er allemaal bij geleverd. Het is een fraaie diffuser, dus erg leuk neer te zetten in je huis. Het apparaat is muisstil, en weegt bijna niets. Het heeft een diameter van 10 cm, en 14 cm hoogte. Deze diffuser combineert de voordelen van aromatherapie en chromatherapie ( kleurentherapie0 dankzij de lichtfunctie. Deze functies zijn los van elkaar te gebruiken. De nevel valt via kleine belletjes die door de ultrasone trillingen uiteen en geeft een zeer aangename geurige mist.

In dit filmpje toon ik hoe simpel hij werkt. Het is een kwestie van adapter in het stopcontact, de container met kraanwater vullen, daarin tot 6 druppels zuivere olie druppelen, kap erop zetten en de knopjes aandrukken.
Het apparaat  gaat direct nevelen. Het schakelt automatisch uit, als het waterniveau in de tank uitgeput raakt.
Gebruik liefst KRAANWATER. Gedistilleerd water kan invloed uitoefenen op de effectiviteit. Het is daarom beter om gewoon kraanwater te gebruiken. Nog een belangrijk detail: gebruik per watertank nooit méér dan 5-6 druppels etherische olie. Teveel olie heeft een averecht effect. Het gaat echt niet meer nevelen of geuren van meer olie. 5-6 druppels is meer dan voldoende.
Er zijn speciale olie-mengsels op de markt die speciaal voor de diffuser zijn ontwikkeld. Maar je kunt ook gewoonenkele pure etherische oliën gebruiken, en deze zelf naar keus mengen. In de zomermaanden is citrus gecombineerd met pepermunt bijvoorbeeld heerlijk. Wil je graag de speciale oliën voor de diffuser? KLIK HIER.

ZUIVER EN NAMAAK

Er zijn heel veel etherische oliën op de markt. De prijsklassen lopen zeer sterk uiteen, afhankelijk van puurheid en toevoegingen. Hoe duurder, hoe puurder…dit geldt zeker voor etherische olie. Kwaliteit speelt bij etherische olie een enorm grote rol. Er zijn veel namaak oliën op de markt. De goedkopere oliën of oli¨´n die allen één zelfde prijs hebben, zijn oliën waaraan bijvoorbeeld pesticiden zijn toegevoegd, of niet op een juiste manier zijn gedistilleerd. Daarnaast worden deze varianten op pure oliën aangelengd met synthetische stoffen, neutrale plantaardige oliën, maar ook essentiële oliën die éénzelfde scheikundige samentelling van “ the real thing” bevatten. Het is knap lastig voor de consument, om een goede olie te herkennen. Niet alles valt namelijk te testen en te controleren. O.a de pesticiden en de zware metalen kunnen nauwelijks worden herkend.  Er zijn een aantal punten, waarop je kunt letten bij het kopen van etherische olie:
1) EEN VEEL TE LAGE VERKOOPPRIJS
Net als bijvoorbeeld bij  kokosoliën, zijn etherische oliën vrij lastig op prijs te beoordelen. Net als in de wereld van kokosoliën mogen fabrikanten hun eigen prijs bepalen. Maar als een verkoopprijs echt ‘ to good to be true” is, dan kun je daar absoluut je vraagtekens bij zetten. Het winnen van etherische olie is een zeer kostbaar verhaal. Voor een liter lavendel olie is al snel zo’n 160 kilogram lavendelbloemen nodig. Op een flesje van 15 ml valt er geen enkele winst te behalen, als deze onder de € 4 of € 5 euro wordt aangeboden. Je kunt er dan vrijwel zeker van zijn, dat deze olie niet loepzuiver is en mogelijk toevoegingen bevat. Ook kun je nalopen of een fabrikant biologisch werkt.
2) 100 % PUUR
Zuiverheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goed wekende olie. Zorg er sowieso voor, dat je een flesje kiest waarop “ 100% puur” staat af te lezen. Helaas wil dit nu ook niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk om pure olie gaat omdat veel fabrikanten de gok wagen en het risico nemen tegen de lamp te lopen en een boete te riskeren. Het is verstandig, om een merk daarom vooraf altijd te googlen. Zeker betreft etherische oliën is het belangrijk, dat je een 100% zuivere olie kiest. Namaak geeft vast een lekker geurtje af, maar werkt niet echt therapeutisch.
3) KIES DONKER GLAS
Etherische oliën zijn zeer gevoelig voor licht en andere invloeden van buitenaf. Als een fabrikant zijn vak verstaat, gebruikt hij dan ook alleen donker glas om zijn olie in te verpakken. Etherische olie is ook gevoelig voor oxidatie. Het flesje moet daarom een zeer kleine druppel uitgang bezitten, waardoor je ten eerste nooit teveel olie tegelijk kunt gebruiken, maar dit voorkomt ook dat er teveel lucht bij de olie komt. Heeft een flesje dus geen druppel dop, koop het dan niet. Het verkort de houdbaarheid aanzienlijk.
4) DOE DE OLIE TEST
Etherische oliën zijn, op enkele soorten na, niet vettig. Etherische oliën als Romeinse kamille, vetiver, jasmijn, patchoeli en sandelhout zijn wat vetter, en te herkennen aan de donkere kleuren. Daarom kun je etherische olie ook druppelen op je kussensloop. Aan namaak varianten worden vaak, om het volume te vergroten, plantaardige oliën toegevoegd. Je kunt met een zeer simpele truc zien, of je een gemengde namaak olie in huis hebt, of een 100% pure olie.
Laat op een vel papier enkele druppels etherische olie vallen, en laat dit tenminste 3 uur liggen. Zijn er kringen ontstaan op het papier? Dan heb je een namaak olie te pakken.  Pure olie ( op de soorten die ik eerder noemde na) laat geen oliekringen achter.
5) KIES BETROUWBARE MERKEN
Hartstikke leuk hoor, al die rijen etherische oliën in talloze winkels, die voor een prikkie worden aangeboden. Maar echte garantie kunnen ze ons nauwelijks geven. Een hoog aangeschreven kwaliteitsmerk wel. Deze waarborgt zijn producten en levert 100% garantie op puurheid en een juiste productie. Lees jezelf goed in op een merk, waar jij je oog op hebt laten vallen. Google vooral op ervaringen. Nog even dit betreft merken: er zijn heel veel etherische olie-merken op de markt die onder MLM ( multi level marketing ) te werk gaan. In regel geldt dat deze oliën twee x zoveel duurder betaald moeten worden. Tisserand is geen MLM onderneming, en hanteert daarom ook vriendelijke prijzen.

HOE ZIT HET MET HUISDIEREN?

Er gaan enorm veel verhalen te ronde over de invloed van de nevel op huisdieren. Dit zou zelfs zo gevaarlijk kunnen zijn, dat huisdieren kunnen komen te overlijden . Gelukkig berust dit op een broodje-aap verhaal, maar er zijn wel degelijk punten waar op moet worden gelet. Het betreft voornamelijk katten. Deze missen belangrijke lever-enzymen die de mens wel heeft. Deze enzymen zijn nodig om de bestanddelen van de etherische oliën om te zetten Nu loopt dit gelukkig zo’n vaart niet, en zolang je de diffuser op DE JUISTE MANIER gebruikt ( bijvoorbeeld nooit meer dan 5/6 druppels per watertank laten oplossen) en zorgt voor voldoende ventilatie in huis. Zorg ervoor, dat de kat de ruimte heeft om zich te verplaatsen. Laat de kat ook niet te dichtbij de diffuser komen, om te besnuffelen. De oliën waarvan bekend is dat katten hiervoor opmerkelijk iets gevoeliger zijn , zijn tea-tree, en nootmuskaat. Zolang je de diffuser dus gewoon op de normale manier gebruikt, en voldoende ventilatie hebt in huis, kunnen katten hier prima mee omgaan.
Honden en andere huisdieren lijken geen enkel probleem te ervaren, sterker nog, etherische oliën worden gebruikt bij aromatherapie voor honden. Gebruik de diffuser zowel rondom mensen als dieren met gezond verstand.
….PRACHTIGE en rustgevende kleuren…..

WAT VIND IK ERVAN?

Ik kan niet anders dan super-enthousiast zijn. Wat is dit een leuk ding! 😉 En het werkt echt heel ontspannend. Ik heb hem nu twee dagen in gebruik gehad en mijn huis geurt heerlijk. Daarnaast geeft het mij daadwerkelijk wat innerlijke rust. Iets wat bij mij toch erg welkom is. Ik ben er dan ook echt heel erg blij mee!

WAAR KAN IK BESTELLEN?

TISSERAND is een uniek merk. Dit betekent, dat je deze pure etherische oliën niet in het schap van de Etos terug zult vinden. Tisserand zoekt zijn verkooppunten zeer kritisch uit. www.mygreenuniverse.eu is de grootste TISSERAND leverancier in de Benelux. Via deze zeer betrouwbare webwinkel ( ik sta daar ook 100 % garant voor!) kun je vrijwel iedere TISSERAND olie bestellen, maar ook veel aanverwante producten. De aroma SPA diffuser kost € 44.95. KLIK HIER om de diffuser direct te bestellen.

MEGA KORTINGSACTIE!!!!!!!!

Ik mag van www.mygreenuniverse.eu maar liefst 20% korting geven op de aroma spa diffuser!

 • Zolang de voorraad strekt
 • Kortingsactie is geldig van 23 Februari 2019 tot 28 Februari 2019
 • Alleen geldig met de kortingscode ” AROMA” ( in hoofdletters)
 • Lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van my green universe via info@mygreenuniverse.eu

Het bericht Review TISSERAND aroma SPA diffuser verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/review-tisserand-aroma-spa-diffuser/feed/ 5
Honing uit Nederland getest….hoe gezond zijn ze? https://moniquevandervloed.nl/honing-uit-nederland-getest-hoe-gezond-zijn-ze/ https://moniquevandervloed.nl/honing-uit-nederland-getest-hoe-gezond-zijn-ze/#comments Fri, 22 Feb 2019 04:50:19 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27510 Laat ik met de welbekende deur in huis vallen: ik ben geen fan van honing. Begrijp dit niet verkeerd, want ik vind honing echt heerlijk. Maar het blijft nu eenmaal wat het is: suiker in een ander jasje gegoten. Aangezien ik geen suiker consumeer,...

Het bericht Honing uit Nederland getest….hoe gezond zijn ze? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Laat ik met de welbekende deur in huis vallen: ik ben geen fan van honing. Begrijp dit niet verkeerd, want ik vind honing echt heerlijk. Maar het blijft nu eenmaal wat het is: suiker in een ander jasje gegoten. Aangezien ik geen suiker consumeer, en ook meest veganistisch leef, valt honing bij mij af. Naast deze argumenten ben ik ook regelmatig geïrriteerd als ik het zoveelste verhaal langs zie komen op mijn social media, waarin honing de hemel in wordt geprezen en het the best thing on Earth lijkt te zijn geworden ter vervanging voor het “ bar en boze” suiker. Dat dit absoluut NIET het geval is, heb ik uitgebreid beschreven in mijn ARTIKEL. Hierin vertel ik o.a dat er eigenlijk geen “ echte” honing op de markt verkrijgbaar is, deze veelal uit het buitenland afkomstig zijn en te hoog zijn verhit. Ook vertel ik, dat honing gewoon suiker is en andersom. Linksom of rechtsom, uit het buitenland afkomstig of niet, uit de streek of niet, rauw of niet, koud geslingerd of niet, honing is suiker. Wel is het zo, dat pure rauwe honing heilzaam is voor verschillende kwalen. In dat daglicht gezet kan honing bijvoorbeeld heel verzachtend werken bij keelpijn. Ik praat hier echter niet over “ supermarkt-honing” maar over pure honing wat volledig is gemaakt door bijen van bloemennectar. En niet verhit, wat veel mensen ook nog steeds niet weten. Een lepel honing door je kopje thee en de honing verandert in een suikerklontje. 

Goed, tot zover mijn persoonlijke reden, waarom ik geen honing geniet. Dankzij het gezonde imago wat aan honing kleeft, gebruiken ontzettend veel mensen honing ter vervanging voor suiker. Honing heeft inderdaad best wat gezonde eigenschappen. Deze eigenschappen worden overal compleet uit zijn verband gerukt en daardoor heeft honing dat gezonde imago. Er wordt nauwelijks gesproken over de suikers. Het gaat altijd over de bacterie en schimmelremmende werking dankzij de enzymen, dat het vol antioxidanten zit, dat het prebiotisch werkt, en er wordt zelfs beweerd dat het de bloedsuikerspiegel reguleert. Het heeft, zo wordt vaak beweerd in al die artikelen, een lage waarde op de GI ( Glychemische index)   Honing bestaat voor circa 80% uit suikers. Daarnaast bezit het circa 3% aan enzymen, denk aan stuifmeel enz. De overige 17% is water.
Honing valt onder de enkelvoudige koolhydraten. Dit soort wordt razendsnel door het lichaam opgenomen ( snelle koolhydraten) Dit kan erg grote schommelingen veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. Zeker voor diabetes patiënten is dat best gevaarlijk. Maar ook mensen zonder diabetes kunnen zich daar erg naar en akelig door gaan voelen. Zeker de gangbare soorten honing, dus de soorten die zijn verhit, waar mogelijk ook nog extra suiker ( meer snelle koolhydraten)  aan zijn toegevoegd kunnen voor erg veel narigheid zorgen. Daarnaast bevat deze honing vrijwel niets meer aan vitaminen en mineralen, en gaat het imago van gezond ook niet op .Honing bestaat, net als sucrose, ook uit glucose en fructose. Gemiddeld bevat honing 38% fructose, 31% glucose, en 10% andere suikers, waaronder sacharose en maltose. Naast de 17% water bevat circa 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals enzymen, zuren, hormonen, vitaminen waterstofperoxide, bacterieremmers, en mineralen als fosfor, koper, ijzer en mangaan. Honing heeft een soortelijke massa ( dichtheid)  van 1,36 g/ml. Elk honingsoort, dus ook manuka honing, of bloemenhoning, gaat uiteindelijk kristalliseren. De snelheid is afhankelijk van de hoeveelheden ( druiven) suikers in de honing. Deze ligt bij iedere honingsoort weer anders. Een voorbeeld: koolzaadhoning bevat veel druivensuiker. Dit wordt snel vast. Acaciahoning bevat weer erg veel fructose. Dit blijft langer vloeibaar. Ook kristalliseert het ene honingsoort in grove kristallen, het ander in fijne kristallen. Honing heeft in de bijenkasten een temperatuur van ongeveer 35 graden.. Wordt de honing boven de 40-45 graden verhit, verliest de honig AL ZIJN positieve toegeschreven kenmerken, zoals de enzymen. Wat er overblijft, is …suiker in een potje. Niets meer of minder.
Honing is razend populair geworden sinds we suiker zijn gaan boycotten. Het is echter een “ kastje naar muurtje” verhaal zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Wel kun je voor pure, zuivere, echte rauwe honing uit Nederland kiezen, als je dan toch eens van iets zoets wilt genieten. Ook als je erg graag honing eet, zijn deze soorten geschikt. Wat vooral erg belangrijk is, bij het kiezen van de “ juiste” honing om het zo even te formuleren :
* de honing moet afkomstig zijn uit Nederland, liefst uit de streek via een hobby / streekimker die zijn zaakjes ook goed op orde heeft
* de honing moet rauw en koud geslingerd zijn, al zegt deze term ( koud slingeren) niet echt heel veel, omdat dit altijd gebeurt. De honing moet 100% rauw en puur zijn gebleven, wat wil zeggen dat er geen toevoegingen zijn gedaan als extra suiker, en dat de honing na het slingeren alleen nog schoon wordt gefilterd.
* de zekerheid, dat de bijen een goed bestaan hebben en er veel rekening wordt gehouden met hun welzijn
* koop honing alleen bij betrouwbare adressen
Omdat ik erg veel vragen ontvang over honing, met name welke nu te kiezen, welke “ gezond” is en waar er op gelet moet worden, heb ik mezelf onlangs een paar potjes pure honing laten toesturen. Ik werd benaderd door Imkerij “ de Valksche Bijenhof” die is gevestigd in Lunteren. Zij hebben tevens een online webshop. Zij vroegen mij of ik het leuk zou vinden om wat van hun unieke honing uit te proberen. Al meteen viel mij op, dat de man achter deze Imkerij, Gerard van de Braak, zeer gepassioneerd was over zijn, zoals hij het zelf benoemt, “ uit de hand gelopen hobby”. Ik werd nieuwsgierig en heb toegestemd om mij vrijblijvend wat toe te zenden. Ik dacht dat het zeker nuttig zou kunnen zijn voor de consument om een juiste keuze te kunnen maken. Ik ben met de honing aan de slag gegaan, en vond het goed genoeg om te gaan reviewen.

DE VALKSCHE BIJENHOF

Gerard begon het imkeren als hobby. Dit is een beetje uit de hand gelopen, en inmiddels veranderd naar een bloeiend bedrijf. De imkerij heeft zijn eigen bijen. Het bestiert ongeveer 300 bijenvolken, die zijn uitgezet in diverse natuurgebieden in Nederland. Het gaat dus om echte Nederlandse honing. De thuislocatie is de Veluwe. Alle zelf gewonnen streekhoning is dan ook afkomstig uit de Veluwe, net als de linde en de heidehoning. Alle touwtjes worden van A tot Z in eigen handen gehouden. Het gehele productieproces wordt dan ook zelfstandig gedaan, en niet machinaal in fabrieken. Dit zorgt voor duurzame en zuivere honing van hoogst haalbare kwaliteit. Er wordt met veel zorg en liefde omgesprongen met de bijen. De honing wordt bijvoorbeeld alleen via de overschotten gewonnen, en in de honing komen geen bestrijdingsmiddelen voor. Ook wordt er niets aan toegevoegd, dus ook geen suiker. Na het oogsten van de honing wordt de honing uit de honingraat geslingerd en direct in de potten gedaan nadat de honing is schoon gefilterd van stukjes was. Dit levert een puur, 100% natuurlijk, rauw en ambachtelijke honing op. De oogst gebeurt van tijd tot tijd door zeer bekwame imkers. Er zijn vele soorten honing die van tijd tot tijd worden geoogst. De imkerij produceert per jaar ongeveer 50 tot 100 kilogram per bijenvolk. De verzamelde honing wordt ook wel gezien als een wintervoorraad van de bijen. Een bijenvolk heeft gemiddeld zo’n 10 tot 15 kilogram honing nodig om de winterperiode te kunnen overbruggen. Een deel van de honing kan met een gerust hart voor consumptie worden gebruikt. Als de laatste honing van de bijenvolken zijn geoogst worden de bijen gevoerd met een soort suikerwater. Dit slaan de bijen op in de cellen en gebruiken dit als de brandstof in de winterperiode. Er is nogal wat ophef over dit suikerwater. Het wordt als zeer slecht neergezet, maar als er geen suikerwater wordt gevoegd aan de bijen zouden zij de winter niet overleven, en is het dus gewoon noodzakelijk. Er is zelfs geen oogst mogelijk als de bijen niet zouden worden bijgevoerd met suikerwater. Nergens in Europa zijn er imkers die hun bijen niet bijvoeren, en wel honing  kunnen produceren. Lees je dus ergens dat de bijen niet worden bijgevoerd, dan is dat een onzin-verhaal.De suikers uit dit suikerwater komen trouwens bij de imkerij  nooit in de honing terecht.Streekimkers en hobby imkers voeren hun bijen vaak met honing bij. Dit wordt echter grootschalig niet gedaan, omdat honing duurder is dan suikerwater. Ook wordt er wel eens suikerwater toegevoegd aan de honing om het volume te verhogen.
De “ papieren” zien er dus erg goed uit betreft deze imkerij. Nog een leuk detail is, dat de imkerij zich ook bezighoudt met talloze projecten om de bijen te redden. Het gebeurt daar vooral erg bij-vriendelijk, met de bijen vooropstaand. Daar hou ik van. KLIK HIER voor mijn artikel over de bijensterfte.

DE HONING GETEST

Ik ontving een paar potjes honing:
– een honing met pompoen
– een honing met noten en zaden
– een honing met kaneel
– een honing met cacao
– een keelgelei
– een honing met speculaaskruiden
Ik heb enkele honingsoorten getest. Te beginnen met de honing die mij het meeste aansprak: de honing met de cacao. Ik hou nu eenmaal erg van chocolade 😉 Op de website van www.honingonline.nl vind je bij ieder verkocht product uitgebreide product-informatie. Op zich niets mis mee. Maar ik persoonlijk ben van mening, dat de informatie wat teveel is berust op “ superfood”. De toegevoegde ingrediënten aan de honing wordt zeer breed uitgemeten met claims die algemeen bekend zijn, maar worden neergezet als super-food zijnde. Ik vond op de website ook aannames waar ik mijn vraagtekens bij zet en of deze ook wettelijk gezien toelaatbaar zijn. Deze honing met fijn vermalen cacaobibs wordt op de website ook tot het uiterste geprezen om de aanwezige fenylethylamine in de cacao. Wat ik wel erg prettig vind, is dat de voedingswaarden op de website zijn af te lezen. Dit vond ik namelijk niet op het potje zelf. Het zou prettig zijn voor de consument, als de voedingswaarden ook leesbaar zijn op het etiket.
De honing is verrukkelijk. Daar kun je niets over zeggen. Het smaakt voortreffelijk, de structuur is geweldig en de echte pure honingsmaak is erg aanwezig ondanks de sterke smaak van rauwe cacao. Ook kan ik gelijk geven aan het feit dat de voedingswaarden zo goed als mogelijk zijn behouden omdat de imkerij niets verhit. Deze honing vind ik echt heerlijk. Als ik honing zou eten, zou ik zeker voor deze variant gaan. Absoluut.
De volgende pot honing is de honing met noten en zaden. Op de website valt deze zelfs onder de categorie ‘ superfood” en dit lees je ook groot op het etiket. Dat vind ik echt een beetje jammer. Het haalt de puurheid en de geloofwaardigheid van de honing een beetje naar beneden, wat gewoonweg zonde is. Ook hier lees ik weer ontzettend veel claims. Waaronder ook behoorlijk gewaagde uitspraken als kanker-remmend en cholesterolverlagend. Dit is waarschijnlijk gekoppeld aan de vele gezonde eigenschappen van ongevrande noten en pitten. In deze pot vinden we walnoten, pompoenpitten, pistache noten en amandelen. Er staan verder geen voedingswaarden op het etiket, maar gek genoeg ook niet op de website. Zeker gezien de gemaakte claims vind ik dit opmerkelijk.
Ook deze variant is meer dan lekker. De textuur is wat crème-achtig. De combinatie zoet met noten is een bekende, en ook in deze honing de topnoot. Heerlijke smaak. Ook daar kunnen we niets op aan te merken hebben. Jammer dat dit product vooral als een supersonisch-product wordt gepresenteerd. Inhoudelijk heeft het namelijk niet erg veel bijzonders in huis. Ik had het fijner gevonden, vanuit het oogpunt van de consument gezien, dat er voedingswaarden bekend waren en er minder gedramd werd op super-dit en super-dat. Ook trek ik sterk in twijfel, of deze claims wettelijk gemaakt mogen worden.
Een ander foefje is de honing met speculaaskruiden verrijkt. Aan deze zuivere honing zijn speculaaskruiden toegevoegd om een speculaas-smaak aan de honing te verkrijgen. Ook hier lezen we op de website vrij veel gewaagde uitspraken, zoals gezond sinterklaas vieren. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is honing ook gewoon suiker. Veel “ gezonder” sinterklaas-lekkernijen bakken is het dus niet, want bij het bakken wordt alles verhit. Bij deze variant vinden we op de website weer wel de voedingswaarden. Niet op het etiket.
Ook deze honing is qua smaak verrukkelijk. De smaken die aan de honing zijn toegevoegd zijn algemeen gezien gewoonweg heerlijk, omdat de zoete honingsmaak alles erg goed “ draagt”.
Deze kaneel-honing wordt opnieuw behoorlijk de hemel in geprezen om zijn zeer gezonde eigenschappen. Weer erg veel claims. Internet wordt overspoeld met artikelen over de magische, bijna wonderlijke werking van honing in combinatie met kaneel. Er zijn nog maar weinig echte studies verricht om te kunnen vaststellen dat deze combinatie daadwerkelijk heilzaam werkt. Er zijn geen studies bekend waarin dit steevast wordt bevestigd, noch ontkracht. Wel zien we in de vele artikelen wetenschappelijk onderbouwde studies over kaneel. Daar is inderdaad erg veel van bekend. Maar de combinatie kaneel met honing is echter nooit officieel wetenschappelijk onderbouwd. Al de goede eigenschappen, die in al deze artikelen worden toegekend aan de combinatie, is met name gebaseerd op de bewezen gezonde eigenschappen van KANEEL. Er is nog veel meer studie nodig om daadwerkelijk vast te kunnen stellen dat de combinatie werkt tegen Alzheimer, hart en vaatproblematiek, lever/nier en darm problematiek en de bloeddruk, hartkwalen, maagklachten en nog meer van de vele claims die er op de website worden gemaakt.
Wat ik graag had gezien, zijn voedingswaarden, zowel op het etiket als op de website. De honing is verder heerlijk. Niets mis mee. Maar de vele claims omtrent dit potje kaneel-honing vind op erg opmerkelijk.
Naar deze variant was ik erg nieuwsgierig. Deze KEELGELEI kan in mijn beleving namelijk wel zeer effectief werken. Er zijn immers voldoende wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken bekend dat honing inderdaad verzachtend voor de keel werkt. Gelukkig heb ik vrijwel nooit last van keelpijn. Maar mijn kennis W. Liep toevallig wel met een behoorlijke keelontsteking rond toen ik deze honing ontving. Ik heb haar dan ook direct gevraagd of ze deze keelgelei voor mij wilde testen. Laat ik vooral vertellen, dat honing voornamelijk VERZACHTEND werkt in dit verhaal. Het heeft bijvoorbeeld geen bacterie-dodende werking, iets wat we erg veel lezen op internet. Een keelontsteking gaat vaak om een virus, en geen bacterie. De suiker in de honing geeft die bekende verzachtende werking. Dezekeelgelei bevat naast de honing zoethoutwortel-extract, kaneel, kurkuma, en diverse etherische oliën die bekend staan om hun verzachtende werkingen, zoals anijs, munt ( mint) eucalyptus en hars-olie.
W. Heeft twee dagen lang drie eetlepels per dag in de mond genomen, en doorgeslikt. Ze vond het ( net als ik overigens) erg lekker. Ze ervoer de nasmaak in de mond als heerlijk, en verzachtend. Haar keel voelde duidelijk minder naar schuurpapier. Ze heeft het potje verder door gebruikt, omdat het haar keel echt goed verzachtte. Wel vond ze, dat de massa erg kleverig was eng op het verhemelte bleef plakken. Maar dat dit snel verdween. W. Was er in elk geval blij mee. Het werkte zeer verzachtend.

WAT VIND IK?

Als ik een mening moet geven over deze honing-soorten, dan vind ik dat de honing op zichzelf staand een erg goede keuze is, als je dan toch graag honing wilt gaan consumeren. De “ papieren” van deze imkerij kloppen in processie. Ze garanderen 100% zuiverheid, en garantie.Geen fratsen, geen gesjoemel, niets geheim. Als je een echt zuivere en goede honing zoekt uit Nederland, dan vind ik dit een geweldig adres.
Nadeel vind ik de vele gemaakte claims op de website. En dat veel producten super-sonisch verklaard worden terwijl het inhoudelijk niet bijzonder is. Ik zet ook vraagtekens bij de toelaatbaarheid van deze , vaak nogal gewaagde claims. Veel claims zijn niet onderbouwd en gebaseerd op andere ingrediënten. Ook mis ik voedingswaarden op de etiketten, en het lijkt een “ welles/ nietes” spelletje op de website betreft voedingswaarden. Ik vind voedingswaarden belangrijke en nuttige informatie, zeker betreft dit soort producten, waar erg veel suikers in huizen. Nog een nadeel vind ik, dat de imkerij kiest voor suikerwater in plaats van honing om bij te voeren.
Ik ben meest te spreken over de keelgelei Dit werkt echt verzachtend bij keelpijn. De rest vind ik echt heel erg lekker. Maar honing blijft honing.

WAAR KAN IK BESTELLEN?

Je kunt deze en vele andere soorten honing bestellen via www.honingonline.nl. Daarnaast kun je veel informatie vinden via https://www.bijenhof-dv.nl . Prijzen variëren tussen de € 7 en 45 euro.
Notificatie:
De beoordeelde producten zijn gratis toegestuurd voor dit review. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Het review is onafhankelijk geschreven en beoordeeld op persoonlijke basis. 

Het bericht Honing uit Nederland getest….hoe gezond zijn ze? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/honing-uit-nederland-getest-hoe-gezond-zijn-ze/feed/ 2
Is light nu wel of niet gezonder dan het origineel? https://moniquevandervloed.nl/is-light-nu-wel-of-niet-gezonder-dan-het-origineel/ https://moniquevandervloed.nl/is-light-nu-wel-of-niet-gezonder-dan-het-origineel/#comments Wed, 20 Feb 2019 05:22:22 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27490 Light-producten zijn anno 2019 nog altijd razend populair. Ongeveer sinds eind jaren tachtig kwamen in Nederland de light-producten de supermarkten binnen druppelen en heeft sindsdien een zeer grote markt overgenomen. Gemiddeld koopt een Nederlands huishouden 2 tot 3 light producten per week. Soms gebeurt...

Het bericht Is light nu wel of niet gezonder dan het origineel? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Light-producten zijn anno 2019 nog altijd razend populair. Ongeveer sinds eind jaren tachtig kwamen in Nederland de light-producten de supermarkten binnen druppelen en heeft sindsdien een zeer grote markt overgenomen. Gemiddeld koopt een Nederlands huishouden 2 tot 3 light producten per week. Soms gebeurt dit onbewust, maar meestal zijn het bewuste keuzes. Met name de producten waarin suikers zijn gereduceerd zijn enorm populair. In de jaren 80 en 90 waren met name de vet-gereduceerde light producten populair. Dit had alles te maken met de vet-boycot in die jaren. Nu dat vet weer lijkt te mogen, wordt de focus gelegd op suiker. 

De vraag blijft of al deze light-producten effectief zijn. Light producten zijn in het leven geroepen om de volksgezondheid te beschermen. Het moet de consument de ruimte geven om te kiezen tussen verantwoord en onverantwoord. Maar zijn al die light producten wel echt zoveel verantwoorder dan conventionele?

WAT IS EEN LIGHT PRODUCT?

Laten we bij het begin beginnen. We zien dus vaak op producten de term “ light” staan. Maar ook “ lite” en “ ….minder ….” Wettelijk gezien mag er alleen LIGHT op een verpakking staan als het product tenminste 30% minder vet, of 30% minder suiker bevat t.o.v conventionele alternatieven. Betreft suikers worden de “ gewone” suikers in een product vervangen met ( kunstmatige) zoetstoffen, of met andere koolhydraten. Light frisdranken worden bijvoorbeeld zeer eenvoudig vervangen met zoetstoffen als aspartaam, acelsulfaam-K en Sucralose. In textuur en volume verandert dit niets aan de dranken. Wel levert het aanzienlijk minder calorieën op. Als we een light-koekje willen maken wordt dit een stukje lastiger. Dit heeft een volledig andere structuur en volume waardoor er meer uit de kast moet worden getrokken om deze zo dicht mogelijk te benaderen / te behouden. En daar wringen de schoenen. Veel mensen scheren LIGHT over één kam, maar het kan twee kanten op. De ene kant is inderdaad een sterke reducering van suikers, de andere kant een minimale reducering, voldoende om wettelijk binnen de 30% minder suikers te blijven. Consumenten beschouwen echter ook deze laatste groep light producten als een betere keuze, terwijl ze vaak nog barstensvol suikers zitten, en eigenlijk niet veel zoden aan de dijk zetten. Sterker: vele onderzoeken hebben uitgewezen, dat het consumeren van light-producten de consument juist meer doet aanzetten tot eten en drinken waardoor de term LIGHT zijn doel compleet voorbij gaat.
Het kan verwarring zaaien. 30% minder suiker wordt door de consument vaak geïnterpreteerd  als “ daar zit 30% minder suiker in” en wordt beschouwd als een product met veel minder tot geen suiker. Maar het wil niet zeggen, dat een product, wat bijvoorbeeld in originaliteit zo’n 60% suikers bevat, opeens maar 30% suiker bevat. Een product is dan nog altijd goed voor zo’n 42% suikers in plaats van de gereduceerde 30 %. Stel, dat je een potje LIGHT jam gebruikt met 30% minder suikers. Als je er kleinere porties van eet ( bijvoorbeeld op de boterham in de morgen) zal het verschil minimaal zijn, soms niet eens één gram. Echte zoden zet dat potje light-jam dan niet aan dijken, en krijg je nét zo goed gewoon suikers binnen.

ZIJN LIGHT PRODUCTEN NU WEL OF NIET GEZOND?

Als we kijken naar light producten zijn er dus twee categorieën te onderscheiden:
* de light producten met een daadwerkelijk gereduceerd aantal aan calorieën
* de light producten met minder suikers / vetten.
De eerste categorie light producten zijn meestal de producten, waaraan kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd. KLIK HIER om alles over deze zoetstoffen te lezen. Deze zoetstoffen vervangen vaak voor het grootste deel of geheel de suikers in een product, waarvan de structuur en het volume verder niet verandert. Denk daarbij aan ( fris) dranken, chocolade, en diverse suikervervangers, en sauzen.
De tweede categorie zijn de light producten die , om volume en structuur zo origineel mogelijk te houden t.o.v het origineel, andere voedingsstoffen en hulpstoffen bevatten. Meestal worden er gewone suikers gebruikt.
Door deze verscheidenheid is het ontzettend lastig om light-producten in één hoekje te zetten, en te bepalen of het nu wel of niet gezond ( er) is. Dat ligt genuanceerd.
Het kan wel degelijk verschil maken. Als je bijvoorbeeld veel cola drinkt, kan het helpen om light cola te drinken. Mijn oudste broer dronk bijvoorbeeld zeker een liter cola per dag. Sinds hij kiest voor light cola viel hij maar liefst 3 kilo af in drie weken tijd terwijl hij verder niets veranderd heeft aan zijn eet en beweegpatroon.
De andere kant zijn de gebruikte zoetstoffen. Bij overmatig gebruik kunnen ok deze slecht zijn bevonden voor de gezondheid. Maar drink je bijvoorbeeld zo’n drie glazen light cola per dag en daarnaast geen andere light-dranken, dan scheelt dit zeker.
Als we kijken naar de tweede categorie light producten, kunnen we meestal concluderen dat deze minder gezond zijn bevonden. We praten over de light-snoepjes, de light-koekjes, de light worsten en kazen, de light brood-beleggingen. Dit zijn producten, die zonder suikers kunnen veranderen van smaak, volume en structuur. De consument kiest gerust voor light, maar dan moet het wel meest lijken op een origineel product, en nét zo smaken. De levensmiddelen industrie doet daarom zijn uiterste best om iets in een light variant na te maken. En dit mag wettelijk gezien worden gehouden tot een reductie van suikers vanaf 30%. Wat er echter in de  overige  ingrediënten zit, wordt meestal nooit vermeld op een verpakking, dit moeten we daadwerkelijk lezen in een ingrediëntenlijst. Anders gezegd blijven de meeste light productren van deze tweede categorie gewoon net zo ongezond als het origineel.
Ik geef een voorbeeld. De fruitella snoepjes in mijn voorbeeld vertelt groot op de verpakking dat het om 30% minder suiker gaat. En dat er gebruik is gemaakt van stevia, een suikervervanger met een zeer gezond imago. Het begint met Glucosestroop. Dit betekent, dat de snoepjes bestaan uit glucosestroop ( suiker dus) Het tweede ingrediënt is….suiker. Deze snoepjes bestaan anders gezegd voor het grootste deel uit suiker en glucosestroop.
Daaraan worden bevochtigingsmiddelen toegevoegd als sorbitol ( kunstmatige zoetstof) en glycerol. En verder vruchtensappen, inulline, dextrine, , gehard kokosvet, gelatine, zetmeel, maltodextrine, “ natuurlijke” aroma’s, concentraten, geleermiddelen en emulgatoren. De zoetstof die wordt gebruikt ter vervanging van de 30% minder toegevoegde suikers is niet de steviolglycosiden, maar maltitolstroop. Stevia is natuurlijk wel toegevoegd, anders zou het wettelijk gezien niet op de verpakking mogen staan. Maar het omvat hooguit een vleug]je. Deze snoepjes zitten vol met gewone suiker en maltitolstroop. Een kunstmatige zoetstof op basis van, jawel, suiker.
Alhoewel de snoepjes met “ 30% minder suiker” ( ook wel light)  wettelijk binnen de lijntjes gekleurd blijven., is en blijft het wat het is: snoep. Suikersnoep. Per snoepje krijg je gemiddeld een gram suiker binnen. Nu kun je ook alles in het positieve zetten en denken “ maar het scheelt toch t.o.v de originele fruitella’s. “ Tuurlijk, dat is zo. Maar de schoen wringt hem daar ook een beetje. Veel consumenten zien deze alternatieven als gezonder, beter en verstandiger. Als je de ingrediënten bekijkt, zie je dat dit niet klopt. Ik kan werkelijk NIETS gezonds ontdekken in deze ingrediënten lijst. LIGHT is in dit voorbeeld A: niet specifiek zoveel  minder rijk aan suiker, en B: niet gezonder / een gezondere keuze t.o.v conventionele.
Naast de twee genoemde categorieën zit daar tussenin nog heel veel. Zo zijn er heel veel light producten die wel geheel suikervrij zijn, maar zodanig veel meuk bevatten dat het even zo goed een slechte keuze wordt. Een voorbeeld:
Deze fruitella’s zijn WEL GEHEEL suikervrij. Dit staat ook duidelijk op de verpakking ( SUGARFREE) Ook hier zien we het trucje van “ de kunst van het weglaten” en alleen de positieve punten op de verpakking benadrukken. Op de verpakking wordt zelfs zeer benadrukt dat er een vleugje stevia in zit, door “ sweetened by nature” op de verpakking te vermelden.
Als we naar de ingrediënten kijken, zien we, dat deze bijna identiek zijn aan de originele varianten en de 30% minder suiker varianten. In dit verhaaltje zijn echter alle suikers weggelaten, en  zijn de snoepjes in zijn geheel gemaakt van maltitolstroop en dat vleugje steviolglycosiden. Dit betekent een significant verschil in suikers. De suikers zijn afkomstig uit polyolen ( KLIK HIER om daar meer over te lezen) waardoor deze snoepjes daadwerkelijk suikervrij zijn. Maar maltitolstroop geeft zelfs bij maar nét even een snoepje teveel vervelende klachten als diaree ( laxerende werking) rommelende darmen en algehele malaise geven.
Resumerend : deze snoepjes zijn inderdaad suikervrij en geven daarom geen suikers, maar bevatten wel veel meuk ( geen gezonde toevoegingen) en zijn kunnen in het ergste geval tal van klachten geven bij overmatig gebruik.

SNEL TEVEEL

Dat overmatige gebruik, dat is onbewust zeer snel het geval bij light producten. De gemiddelde consument beschouwt de term LIGHT als een soort vrijbrief om er meer van te kunnen consumeren. Verpakkingen stimuleren dit gedrag enorm. Denk aan de vermelding van het calorie-aantal per portiegrootte of te claimen dat het product veel gezonder is dan conventionele alternatieven. Dat het eigenlijk helemaal niet zou moeten draaien om calorieën heb ik eerder IN DIT ARTIKEL duidelijk beschreven. We worden niet dikker van calorieën, we worden dikker van vetten, koolhydraten en suikers. Daarnaast speelt de beweging een cruciale rol. Je blind staren op calorieën is dus weinig zinvol. Maar een mini Marsje wat “ maar 99 kcal” telt, wordt een stuk aantrekkelijker bevonden dan een mini Marsje waar dit niet op staat vermeld op de verpakking.
Tevens geeft dit een totaal verkeerd signaal af. We denken sneller “ oh! Maar 99 kcal? Nou dan nemen we er twee!” Of we berekenen deze snacks door in het aantal kcal-inname per dag, als er op het gewicht moet worden gelet. Als we inhoudelijk kijken naar zo’n mini Marsje, bulkt het van de suikers. Als we één mini Marsje opeten ( circa 22 gram) krijgen we gemiddeld 18 gram suikers binnen. Ja….echt, 18 gram. Calorieën zeggen daarom niets over de uiteindelijke voedingswaarde, waar ons lichaam het van moet hebben.
Zuivelproducten kunnen ook een behoorlijke schijnveiligheid geven. Er zijn ontzettend veel light-zuivelproducten vindbaar in het koelschap. OPTIMEL van FrieslandCampina bekleedt hierin een zeer grote markt. Deze producten worden gezoet met kunstmatige zoetstoffen, meestal Sucralose, aspartaam en acesulfaam-K. Daarnaast bevatten ze ook geen vet.
Alhoewel het zeker kan schelen in suikers t.o.v gesuikerde zuivelproducten, moet niet blind worden gestaard naar de overige / vervangende ingrediënten in deze producten. Daarnaast zijn ze vreselijk duur betaald, als we inhoudelijk gaan kijken naar de ingrediënten. Er worden magere zuivelproducten als magere yoghurt en kwark en melk gebruikt waaraan tal van kunstmatige en/ of in elkaar geknutselde hulpstoffen aan worden toegevoegd om het product zo dichtbij mogelijk het origineel te laten komen.
Deze beker magere yoghurt heeft een koffiesmaakje. En is gezoet met Sucralose. Daarnaast wordt de indruk gevestigd dat het om een Griekse yoghurt zou gaan, maar “ GRIEKSE STIJL” is heel wat anders dan Griekse yoghurt waaraan culturen zijn toegevoegd en gezonder is. Dankzij gemodificeerd zetmeel krijgt deze yoghurt  één zelfde dikte als originele Griekse yoghurt.
Voor 450 gram betaal je € 1,80. Als we inhoudelijk naar de ingrediënten kijken, zien we dat het in totaliteit niet eens een fractie van deze verkoopprijs kost. Je betaalt dus flink voor light en luxe.
Zijn deze OPTIMEL producten dan ook ongezonder dan conventionele varianten? Nee, dat ook weer niet, omdat het absoluut veel in suikers en vetten kan schelen. Maar ook hier geldt net als bij cola, dat je matig moet consumeren. Dan kunnen deze producten wel degelijk gezonder zijn dan andere gesuikerde Griekse yoghurts of andere gesuikerde yoghurts. Er zit bijvoorbeeld in de koffie yoghurt hierboven echte koffie ( 9,2 %) en op de magere yoghurt, gemodificeerd zetmeel, natuurlijk aroma en de Sucralose na vinden we geen andere gekkigheid. Maar voor minder geld maak je dit eenvoudig zelf.

ZELF LIGHT MAKEN, VELE MALEN GEZONDER

Goed, op de vraag “ is light gezond?” valt genuanceerd te antwoorden zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het ene product is het andere niet en andersom. Waar we vooral goed op moeten letten, is dat we lichtproducten niet als vrijbriefjes beschouwen om eens lekker te gaan snaaien. En dat niet ALLE lichtproducten echt veel lichter en gezonder zijn. In sommige gevallen ligt de waarheid ook in het midden.
Als ik persoonlijk mijn mening moet geven: ik ben geen voorstander van lichtproducten. Linksom of rechtsom bestaan ze vrijwel altijd uit in elkaar geknutseld voedsel, wat bij mij neerkomt op “ geen voedsel”. Ik hou van ECHT en BRUIKBAAR voedsel. En dat is voedsel direct uit de natuur, ongekunsteld, onbewerkt, puur, en zuiver. Tevens ben ik ervan overtuigd dat we het beste alles zelf kunnen maken, ook “ light” producten. Het voordeel hiervan is dat je de complete regie houdt over wat je toevoegt. En kunt kiezen voor ECHT voedsel. Echt vers en intact fruit bevat bijvoorbeeld veel meer vitaminen, mineralen, en vezels dan sappen en / of concentraten. Door deze intact te houden ( niet schillen, niet persen) blijven deze belangrijke en nuttige voedingsstoffen behouden, en profiteer je er veel meer van dan vier of vijf vervangende light fruitstukjes of andere meuk waar zogenaamd vers fruit in is gestopt.
Wil je toch light producten gebruiken? Gebruik deze dan met gezond verstand. Eet niet MEER van light omdat je denkt dat het kan. Lees goed de ingrediënten en de voedingswaarden. Hou rekening met de kunstmatige ingrediënten in al deze light producten. Onthoud: light means edited ( ook wel light betekent bewerkt)

Het bericht Is light nu wel of niet gezonder dan het origineel? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/is-light-nu-wel-of-niet-gezonder-dan-het-origineel/feed/ 2
Twee nieuwe magnesium supplementen kritisch beoordeeld…is het wat? https://moniquevandervloed.nl/twee-nieuwe-magnesium-supplementen-kritisch-beoordeeld-is-het-waty/ https://moniquevandervloed.nl/twee-nieuwe-magnesium-supplementen-kritisch-beoordeeld-is-het-waty/#respond Tue, 19 Feb 2019 04:08:10 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27474 Magnesium is tegenwoordig “ hot topic”. Ik heb er ook al het e.e.a over geschreven. KLIK HIER voor het algemene artikel, en KLIK HIER voor mijn artikel over mijn persoonlijke voorkeuren. Alhoewel ik bij mijn persoonlijke keuzes blijf, komen er zo nu en dan...

Het bericht Twee nieuwe magnesium supplementen kritisch beoordeeld…is het wat? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Magnesium is tegenwoordig “ hot topic”. Ik heb er ook al het e.e.a over geschreven. KLIK HIER voor het algemene artikel, en KLIK HIER voor mijn artikel over mijn persoonlijke voorkeuren. Alhoewel ik bij mijn persoonlijke keuzes blijf, komen er zo nu en dan producten op mijn pad, waar ik nét zo van onder de indruk ben. In dit artikel bespreek ik twee magnesium supplementen waar ik zodanig van onder de indruk ben geraakt, dat ik deze ook graag nader wil bespreken. Het gaat om een supplement, en een spray.

VAN DER PIGGE MAGNESIUM ULTRA

Onlangs kreeg ik een potje magnesium pillen thuisgestuurd van VAN DER PIGGE. Ik ben inmiddels een groot fan van deze producten. Ze timmeren al een poosje aan de weg ( sinds 1849!!) en zijn een begrip in Haarlem, waar de winkel is gevestigd. De webwinkel is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende webwinkels in gezonde voeding, supplementen en verzorgingsproducten. Van der Pigge hanteert nog altijd de originele recepturen van welleer, wat betekent dat deze zo dicht mogelijk bij de natuur zijn gehouden. De meeste ingrediënten zijn van biologische afkomst. Er worden geen kunstmatige, toxische en agressieve stoffen gebruikt waardoor de producten meest natuurlijk zijn. Ik ben een groot fan van de HUIDBALANS serie. Deze heb ik inmiddels al vaal besproken in mijn vele reviews. Nieuw voor mij waren de supplementen. En ik was daarom ook enorm nieuwsgierig geworden toen ik een potje magnesium Ultra mocht gaan uitproberen.
Ik slik dagelijks de capsules van Royal Green. Deze zijn voor mij persoonlijk de ultieme magnesium capsules die er op de markt vindbaar zijn. Royal Green is het enige merk, die daadwerkelijk alles zo natuurlijk mogelijk probeert op te lossen, waardoor er wat mij betreft niets anders in de buurt komt. Zou hier nu verandering in gaan komen met deze magnesium Ultra tabletten?

WAT IS HET?

De magnesium Ultra van Van der Pigge ( VDP) bevat een bijzondere magnesium. Namelijk het zogenoemde SUCROSOMIAL MAGNESIUM. Dit is een gepatenteerd magnesium, die optimaal kan worden opgenomen in het lichaam. De magnesium wordt zeer goed opgenomen in het maag/darmkanaal. Het vervoert zich probleemloos door het spijsverteringskanaal en komt vrijwel direct via de dunne darmwand in het bloed terecht. Door deze zeer vlotte passage heeft dit sucrosomial magnesium een veel hogere opname dan magnesium Citraat. Dit kan zelfs oplopen tot zo’n 20%. Daarnaast is het zeer rijk aan elementair magnesium. Het levert zo’n 30% Mg aan elementair magnesium en dat is ten opzichte van andere magnesium soorten erg veel.
Hoe wordt het gemaakt? Het actieve mineraal wordt eerst ingekapseld tussen twee lagen fosfolipiden. Meestal met zonnebloemolie en sucrose esters van vetzuren. Dit vormt een membraan wat bestaat uit twee lagen, en is vergelijkbaar met ons natuurlijke celmembraan. Een celembraam is een zeer dun vliesje wat voor een scheiding zorgt tussen een cel en de omgeving rondom de cel. Dit zorgt ervoor, dat de cellen beschermd blijven. In een celembraam zitten openingen, deze worden gebruikt door het lichaam om eiwitten, suikers en andere stoffen uit te wisselen met de omgeving.
Het vergelijkbare celembraam in sucrosomial magnesium verbetert het absorptievermogen terwijl het tegelijkertijd de nutriënten beschermt. Dit zorgt ervoor dat de nutriënten ongestoord door het spijsverteringskanaal heen kan, en komt er geen reacties met het slijmvlies. De nutriënten worden via de dunne darmwand direct in de bloedbaan opgenomen.
Dankzij deze bijzondere magnesium verkrijgt de magnesium Ultra van VDP een vrij hoog elementair gehalte aan magnesium. Dit ligt tussen de 32-37 %. De mate van de werkzaamheid van de stoffen ( biologische beschikbaarheid) ligt in deze tabletten erg hoog. Het magnesium is dus zoals je eerder hebt kunnen lezen vooral ontzettend goed opneembaar. Wil je meer lezen over de opneembaarheid van magnesium? KLIK HIER.
Wat zit er in de tabletten?
SUCROSOMIAL MAGNESIUM: zie uitleg hierboven

MICRO KRISTALLIJN CELLULOSE ( MCC) : wordt in biologische en natuurlijke producten ( met name in supplementen) veel gebruikt als anti klontermiddel. Het is onoplosbaar in water, en wordt gemaakt van het pulp van plantaardig materiaal. Dit wordt bewerkt met minerale zuren. Het bestaat voor zo’n 99% uit voedingsvezels en zouten. Het wordt gebruikt als alternatief voor synthetische gels en polymeren.In deze tabletten wordt MCC gebruikt als vulmiddel.

MAGNESIUMSTEARAAT: In deze tabletten wordt deze MS gebruikt als anti-klontmiddel. Kort door de bocht gaat het om een magnesiumzout wat wordt gewonnen uit stearaatzuur. Het is van belang, dat je kijkt naar de hoeveelheden aan MS in een magnesium of ander supplement. Als het op een juiste manier wordt toegepast, en dus zuiver en alleen is gebruikt ter voorkoming van klontering. Zal er eigenlijk maar een klein spoor in de tabletten of capsules terechtkomen. Echter: met name de goedkopere alternatieven worden voornamelijk gevuld met MS. Dit levert een zeer goedkoop en winstgevend product op. Maar zeker geen echt goed en werkzaam product. In de tabletten van VDP is er een spoor gebruikt. De tabletten bestaan voornamelijk uit de sucrosomial magnesium.
COLLOIDAAL SILICUMDIOXIDE : Eveneens toegepast ( sporen) als anti klontmiddel. CS ( of ook wel silica) komt in de natuur voor. Het komt in de natuur voornamelijk voor als zand.
Per tablet bevat het 300 mg magnesium. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf drie jaar. De tabletten zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Een potje van 60 tabletten kost € 23,50.
Ik slik de tabletten nu een maand. Iedere dag een tablet. Is de nood hoger, kun je per dag tot twee tabletten innemen. Voor kinderen vanaf 3 tot 6 jaar oud kun je dagelijks een halve tablet in hun voedsel verwerken. Voor kinderen vanaf 6 tot 12 jaar kan je een tablet per dag geven. Overleg in geval van het geven aan kinderen liefst altijd even in overleg met een arts. Dit geldt ook voor zwangeren, en mensen die ziek zijn of medicijnen gebruiken.
Ik ervaar geen klachten, wel merkbaar verbetering. Ik kan in sommige periodes ( teveel sporten, stress) extra behoefte hebben aan magnesium. Dit is bij mij erg merkbaar. Zeker betreft spieren. Als ik weer voel dat ik wat extra’s kan gebruiken, slik ik bij of spray ik op de gekwetste spieren ( over een spray, verderop meer) Deze tabletten vullen mijn tekorten zeer goed op. Merkbaar. Een tablet per dag is ruim voldoende om mijn magnesium gehalte in mijn lijf op peil te houden. Ik ben onder de indruk. En gebruik deze tabletten dan ook naast de Royal Green. Al blijft mijn grote voorkeur daar toch naar uitgaan.
De magnesium Ultra van VDP is te bestellen via de webwinkel en in de winkel verkrijgbaar KLIK HIER om via de webwinkel te bestellen.

THE HEALTH FACTORY MAGNESIUM SPRAY

Ik gebruik naast supplementen in tablet en / of capsulevorm ook magnesiumspray. Dit is een vrij directe manier om pijnlijke, stramme en stijve spieren te herstellen. Ook wordt de spray gebruikt bij zeer vermoeide benen. Wat is magnesiumspray / olie?
Het wordt vaak verkocht onder magnesiumolie, en in sprayflacons. Het wordt “ olie” genoemd, omdat het olie-achtig aanvoelt, maar het is geen olie. Het bestaat uit een hoge concentratie magnesiumchloride wat wordt opgelost in water. Zo’n 60% wat we op onze huid smeren wordt opgenomen. Magnesium “ olie” is een zeer geschikte manier om snel en effectief magnesium via de huid op te nemen . Het kan op het gehele lichaam worden gebruikt, maar er wordt standaard geadviseerd om de spray op de voeten, onder de oksels en de buikstreek te gebruiken. Heb je spierpijnen, dan kun je de spray ook direct op de pijnlijke plaatsen sprayen. 15 tot 20 sprays staan gelijk aan 200 mg magnesium. Dit is dus de helft van de ADH. Laat het 10 minuten goed intrekken. Er kan mogelijk lichte tintelingen en een warm gevoel ontstaan na het sprayen. Als je de spray opsprayt als je lichaam warm is ( bijvoorbeeld na een douche of een inspanning) bevordert dit de opname aanzienlijk. Het nadeel van sprays is, dat je nooit precies kunt zeggen hoeveel magnesium je binnen haalt. Het is moeilijk te controleren. Voordeel van een spray is dat de maag wordt ontzien en het is een zeer directe en effectieve manier. Vrijwel alle sprays bestaan uitsluitend uit natuurproducten en hebben exact de juiste verhouding.van magnesiumchloride. Dit is volgens wetenschappers één van de verklaringen voor de heilzame werking.
Maar ook hier is de ene spray de andere niet. Naast puurheid spelen ook doseringen een grote rol. Ik heb al verschillende sprays gebruikt. En ben ( was…) eigenlijk op zoek naar de ultieme spray, waar ik directe resultaten mee zou kunnen bereiken. Ik takel mijn spieren in mijn lijf nogal toe. Ik ben dol op sporten en kan mijn ziel en zaligheid erin kwijt. Het ontspant mij . Soms, zeker in tijden van stress, kan ik echter teveel sporten en mijn spieren op plekken voelen waarvan ik dacht dat daar geen spieren zaten. Een directe verlichting is dan erg welkom.
Onlangs maakte ik kennis met de SOS SPRAY van het merk THE HEALTH FACTORY. Deze spray zit in de vierde editie van JOUW BOX. Het was voor mij een zeer voordelige manier op de spray te gaan uitproberen. 50 ml kost € 22,95, een hele box vol met 11 heerlijke producten kost € 42,50 met de € 2,50 korting, dus tel uit je winst.
De spray bestaat uit zeer ultrakleine deeltjes pure magnesium ( 70 ppm) wat wordt “ gedragen” door gezuiverd water. De ultrakleine deeltjes pure en elementaire magnesium bereiken direct na het opsprayen de spieren, zenuwen en de lichaamscellen. De zogeheten nanodeeltjes (één nanometer is één miljoenste deel van een millimeter) zijn dankzij deze kleine structuur ( ze zijn zelfs kleiner dan plantaardige mineralen!) behoorlijk effectief en krachtig. De deeltjes worden zeer snel en in alle volledigheid opgenomen door de huid en de slijmvliezen.( 100%) In regel geldt, dat hoe kleine de deeltjes zijn, hoe helderder de kleur is, hoe beter de werking. Nano magnesium kan het beste via het mondslijmvlies worden opgenomen. Deze SOS spray kun je ook in de mond sprayen. De magnesium is niet afhankelijk van het maag/darmkanaal voor de opname van de magnesium, hierdoor is er feitelijk 100% biologische beschikbaarheid en wordt het direct opgenomen. Voor mensen die bijvoorbeeld maag en andere spijsverteringsklachten hebben, of medicijnen als maagzuur-remmers slikken, zijn dit soort sprays een uitkomst. Nano magnesium uit een spray komt direct in de bloedbaan terecht en passeert zeer snel de hersen-bloedbarriere. Mensen met diverse zenuwen-aandoeningen zijn ook beter af met een spray dan met supplementen.
Deze SOS spray kan je ook energieker maken. Heb je dus last van vermoeidheid, of kun je wel wat extra energie gebruiken, dan is deze spray mogelijk ook een uitkomst. Nano mineralen hebben namelijk een zeer hoge energetische waarde. De mineralen geven directe energie af aan iedere cel. Verder helpen nano mineralen mee om bij ziekte en aandoeningen de aangetaste cellen op te ruimen
Ook voor meer concentratie ( denk aan drukke studeer-periodes) kan de nano magnesium een uitkomst zijn. Dankzij de snelle en diepe werking in het zenuwstelsel kan het invloed hebben op leerprestaties, voor ons geheugen optimaal te houden en voor meer concentratie.
De vloeistof is kleur en geurloos. Het irriteerde mijn huid niet, wat voor mij toch altijd weer even afwachten is met mijn zeer extreem overgevoelige huid. Ik gebruik de spray inmiddels dagelijks na het sporten, als mijn spieren nog warm zijn. Een weldaad. Echt een weldaad.Het trekt zeer snel in, en geeft een heerlijk verkoelend effect. Ik heb voor dit artikel de spray twee keer in mijn mond gesprayd. Dit ging prima. Ik heb de vloeistof ongeveer een halve minuut in mijn mond “ laten rollen” en daarna doorgeslikt, Ook heb ik de spray een keertje gebruikt na een fikse boswandeling. Mijn voeten deden er zeer van. De spray gaf directe verlichting. Ook hier ben ik onder de indruk.
Wat ik wel een nadeel vind, al stelt het niet veel voor, is het etiket. Dit is bijna onleesbaar door alle reflecterende kleuren. Ziet er echt moi uit, daar niet van, maar het is voor de consument erg onleesbaar, zeker als je wat kippig bent zoals ik 😉 Het zou erg fijn zijn, als de fabrikant deze zou aanpassen.
Verder ben ik alleen maar super enthousiast over deze SOS spray. Van wat ik tot nu toe ben tegengekomen, vind ik deze spray de absolute topper onder de magnesium-sprays. Hij staat standaard bij mij op tafel. Ik heb er merkbaar veel profijt van. Mijn benen zijn minder pijnlijk. Ik ben op dit moment herstellende van een fikse val op mijn knieën. Daarbij kneusde en beschadigde ik mijn linkerknie behoorlijk. De spray geeft absolute verlichting na het sporten, zeker bij de kuiten. Het helpt me absoluut sneller te herstellen,
De SOS spray kun je via internet bestellen. Maar hij zit dus ook in de zeer voordelige JOUWBOX. KLIK HIER voor alle informatie over deze box, Je kunt met een speciale kortingscode deze box met € 2,50 korting bestellen. Je betaalt dis € 42,50, voor 11 producten van zeer hoge kwaliteit. De box heeft een totale waarde van bijna € 150 euro, dus het is absoluut de moeite waard om, als je deze SOS spray wilt gaan proberen, deze box te bestellen. Je kunt deze box bestellen via DEZE BESTELLINK en gebruik de kortingscode “ puurmieke” Los betaal je voor de SOS spray ( 50 ml ) € 22,95 De spray is verkrijgbaar bij www.puurmieke.nl . KLIK HIER om te bestellen

Wat vind ik ervan?

Zowel de tabletvorm als de spray zijn mij goed bevallen. Ook inhoudelijk vind ik alles zeer goed in elkaar steken. Geen meuk, alleen pure en zuivere bestanddelen. Daar houden we van. Voor mij deed het veel. Merkbaar veel. En dat is toch het belangrijkste. Ook hier floreert VDP weer rijkelijk. Ik ben echt een zeer groot fan van dit merk, die als één van de weinigen nog echt hun best doen om zo puur en zuiver mogelijk te blijven. De SOS spray is ook een topper. Voor mij absoluut een blijvertje.Toch blijven de magnesium capsules van ROYAL GREEN mijn absolute topper. Daar kan gewoonweg niets tegenop, qua natuurlijkheid.

MEGA KORTINGS-ACTIES!

Je kon eerder al lezen over de JOUWBOX, waar de besproken SOS spray in zit. Deze box is een erg voordelige en leuke manier, om naast deze SOS spray nog veel meer mooie en gezonde producten uit te proberen. De JOUWBOX is echt een cadeautje om te geven en te krijgen. Je kunt de box via mij met € 2,50 korting bestellen. Ga naar DEZE BESTELLINK om de box te bestellen en gebruik de kortingscode ” puurmieke”

Wil je toch liever de SOS spray afzonderlijk bestellen? KLIK DAN HIER

 

Ik mag van VAN DER PIGGE jullie ook een mooie korting aanbieden van maar liefst 20% op de besproken Ultra Magnesium tabletten!

 • Zolang de voorraad strekt
 • Korting is geldig van dinsdag 19-2 tot en met zondag 24-2
 • Alleen geldig met de kortingscode ” Ontspannen2019″
 • Wil je meer ( deskundig) advies? Neem contact op met de klantenservice van VAN DER PIGGE

KLIK HIER om te bestellen

 

Het bericht Twee nieuwe magnesium supplementen kritisch beoordeeld…is het wat? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/twee-nieuwe-magnesium-supplementen-kritisch-beoordeeld-is-het-waty/feed/ 0
Aluminium folie en huishoudfolie….kan dat ook gezonder en milieuvriendelijker? https://moniquevandervloed.nl/aluminium-folie-en-huishoudfolie-kan-dat-ook-gezonder-en-milieuvriendelijker/ https://moniquevandervloed.nl/aluminium-folie-en-huishoudfolie-kan-dat-ook-gezonder-en-milieuvriendelijker/#respond Sun, 17 Feb 2019 05:04:25 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27453 Ik denk, dat iedereen in zijn keukenlade wel een rol allumium folie en een rol plastic huishoudfolie heeft liggen. Dit zijn typische gebruiksvoorwerpen die zodanig “ normaal” zijn geworden dat we er niet meer bij nadenken. Ik heb in 2017 een uitgebreid artikel geschreven...

Het bericht Aluminium folie en huishoudfolie….kan dat ook gezonder en milieuvriendelijker? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Ik denk, dat iedereen in zijn keukenlade wel een rol allumium folie en een rol plastic huishoudfolie heeft liggen. Dit zijn typische gebruiksvoorwerpen die zodanig “ normaal” zijn geworden dat we er niet meer bij nadenken. Ik heb in 2017 een uitgebreid artikel geschreven over aluminium folie. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Daarin kun je lezen dat conventionele aluminium folie niet geheel onschuldig is. We moeten niet meteen bang worden om het te gebruiken, maar veelvuldig, dagelijks gebruik, en in combinatie met zuren en zouten moet worden gereduceerd. 

Gelukkig zijn er betere alternatieven op de markt, die naast vriendelijker voor de mens, ook duurzamer zijn en meest vriendelijk voor dieren en milieu. Ik vond onlangs ( eindelijk, want ik had er meerdere keren naar gevraagd…) in mijn biowinkel twee alternatieven op aluminium folie en plastic huishoudfolie. Wat is het en is het wat?

100% GERECYCLEDE ALUMINIUM FOLIE

Ik vond van het merk IF YOU CARE , voor mij overigens geen onbekend merk, een rol aluminium folie die is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De alu-folie  is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, wat zo’n 95% energiebesparing oplevert. Er zijn geen toxische stoffen toegevoegd en de folie bevat geen chroom. De folie kun je nét zo gebruiken als conventionele alu-folie. De verpakking is gemaakt van gerecycled karton, en is PCF vrij ( vrij van chlorine) De alu-folie kan steeds opnieuw worden gerecycled, wat het een zeer duurzaam product maakt.
De folie is ietsje dunner dan reguliere folie. Maar verder zeer sterk. Aluminium blijft natuurlijk wel gewoon aluminium, en ook hier vertel ik er dan ook met klem bij, dat we niet dagelijks veelvuldig alu-folie moeten gebruiken. Better safe than sorry. Deze alu-folie is echter wel een grote stap vooruit t.o.v conventionele, al is het alleen maar voor ons milieu. Het bevat verder ook geen rare toxische stoffen en geen chroom, wat toch ook altijd weer een grote aderlating is. De rol is niet goedkoop, wat ik een zeer groot minpunt vind. Het zal zeker heel wat overredingskracht kosten om de consument over te halen € 3,50 neer te tellen, terwijl een normale rol alu-folie nog geen euro kost. Linksom of rechtsom kijken we altijd uiteindelijk wat er in onze portemonnee zit. Het zou daarom leuk zijn, om de prijzen van dit soort alternatieven betaalbaar te maken.
Ik vind de folie verder prettig in gebruik. Niets anders eigenlijk dan conventionele alu-folie. Het enige wat merkbaar is, is dat het iets dunner is. Maar daardoor niet minder sterk. Het scheurde niet sneller dan anders. Jammer van de hoge prijs, en ook dat het ( nog?) lastig is om te krijgen. Mijn biowinkel, toch een grote supermarkt, heeft er aardig lang over gedaan om de folie in het assortiment op te nemen. Wanneer we deze alternatieven ook in de supermarkt kunnen vinden…..dat duurt vrees ik nog wel even.

OXO AFBREEKBAAR BIOLOGISCH VERSHOUD EN MAGNETRON FOLIE

Op deze zat ik een poosje te wachten. Ik gebruik vrij regelmatig plastic huishoudfolie, ook om te bakken. Het is handig bijvoorbeeld, om over een deeg te rollen zodat je met een deegroller niet blijft kleven aan het deeg. Maar ook om deeg te laten rusten, of om producten af te dekken. Als je erbij stilstaat, merk je pas goed hoeveel keren je naar de rol huishoudfolie grijpt. Ik was daarom al een tijdje op zoek naar alternatieven En prompt: eindelijk vond ik onlangs in mijn biowinkel een alternatief. Het merk kon ik niet: Ah-Table! Is van Franse komaf.
Het gaat om zogenoemde OXO AFBREEKBAAR huishoud en magnetron folie. Het is om te beginnen biologisch plastic, Dit is altijd beter. Maar omdat biologisch plastic onder code 7 ( other) valt qua plastic-codes, is het voor de consument enorm lastig om te ontdekken of het om biologisch of niet biologisch plastic gaat. Code 7 is namelijk een vergaarbak van al het andere plastic wat niet onder een bepaalde code wordt geplaatst. Onder deze vergaarbak is biologisch plastic opgenomen. Plastic onder code 7 zijn meestal plastic soorten die slechter dan slecht zijn bevonden. Policarbonaat is bijvoorbeeld zo’n soort wat onder code 7 valt. Deze vorm van plastic staat bekend om het lekken van weekmakers ( BPA) Gelukkig vermelden steeds meer fabrikanten of het om biologisch plastic gaat of niet. Maar zeker plastic vanuit het buitenland is vaak moeilijk te achterhalen.
PE ( polyetheen) is een veilig soort plastic wat wordt gebruikt in allerlei producten. Er zijn verschillende soorten, zoals HDPE en LDPE. HDPE staat voor hoge dichtheid polyethyleen, LDPE voor lage dichtheid polyethyleen. Deze folie is van LDPE gemaakt, dit wordt voornamelijk gebruikt voor zachte plastic producten.
Deze folie is gemaakt van biologisch ( veilig)  polyethyleen. Het bevat geen bisfenolen en ftalaten, en is dus “ oxo-afbreekbaar”. Dit betekent, dat het uit het milieu afkomstige additieven bevat die ervoor zorgen dat de folie zeer snel wordt afgebroken als het in de natuur terechtkomt. Onder invloed van zonlicht en warmte wordt het volledig afgebroken in het milieu ( water, CO2, biomassa) zonder giftige residuen achter te laten. Het perfecte alternatief dus op gewone huishoudfolie.
Ik vind de folie zelfs beter/ sterker dan conventionele folie. Het voelt iets dikker en daardoor steviger. Het is geurloos. Het plakt niet zo vast aan de rol, waardoor je soms uren moet peuteren om een beginnetje terug te vinden en deze ook los te krijgen. Het doet zijn werk fantastisch goed. Gespannen over een kom om bijvoorbeeld iets af te dekken is het echt een top-folie. Zeer rekbaar. De folie is geschikt om alle soorten voedingsmiddelen in te verpakken. Het maakt hier dus niets uit of je zuur en zout combineert. Naast bewaren kunt je deze folie ook in de magnetron gebruiken, prik dan wel gaatjes in de folie. Ik gebruik al jaren geen magnetron meer, maar voor de ” normale consument” is dit wellicht wel fijn. De folie is NIET TE GEBRUIKEN in de oven, ook niet in combi en infra-rood ovens. Ook vertelt de fabrikant op zijn verpakking, dat de folie niet is te gebruiken bij temperaturen boven de 35•C.
Er zijn ook nadelen. Om te beginnen de prijs. Dat is echt schrikbarend duur . Ik betaalde voor mijn rol, en dan is het ook nog eens een navul-rol, € 6,50. De rol,, die in een doos zit verpakt met een afrits-gedeelte kostte € 9,85. Dat ging me echt te ver. Het tweede nadeel zit hier meteen aan vastgeplakt, want de folie is niet in stukken geperforeerd. Dit betekent dus dat je of moet knippen of moet trekken. De fabrikant heeft overduidelijk een soort “ dwing-methode” gehanteerd. Je moet in principe als starter zo’n doos kopen, om later te vervullen met de rol die ik kocht. Daar hou ik niet zo van. Jammer, dat de fabrikant de folie niet standaard heeft geperforeerd, dit scheelt zeker ook in gebruik. Maar ja…zal het juist daarom om te doen zijn geweest of denk ik erg negatief? 😉

IS HET BETER?

Resumerend vind ik deze twee alternatieven sowieso de betere keuze op conventionele. Maar aluminium blijft aluminium , ook in dit verhaal. En daarom adviseer ik ook bij deze betere keuze, dat je alu-folie niet dagelijks en veelvuldig moet gebruiken. IN MIJN ARTIKEL lees je diverse gebruikers-tips. Alhoewel dit alternatief op heel veel gebieden veel beter is bevonden voor mens, dier, milieu en gezondheid blijf ik zeggen dat je alu-folie matig moet gebruiken.
De huishoudfolie vind ik in alle opzichten wel de grote verbetering. Het is zeker minder “ schadelijk” voor mens, dier, milieu en gezondheid. Zeer bij zeer veelvuldig en regelmatig gebruik is deze variant aan te raden.
Beide varianten zijn verkrijgbaar in biowinkels en via internet. ( ff googlen 😉 )

ANDERE VERPAKKINGEN

Nu is alu-folie en huishoudfolie niet het enige wat ook in een milieuvriendelijkere, gezondere variant verkrijgbaar is. Liefhebbers van de bekende plastic boterham en diepvries zakjes kunnen deze ook “ verstandiger” aanschaffen. Deze varianten zijn al een poosje op de Nederlandse markt, en druppelt langzaam maar zeker meer verkooppunten binnen. Ga er eens naar op zoek in je biowinkel en / of vraag daar of deze zijn te bestellen.
Er zijn nog vele andere opties mogelijk op gebied van duurzaam, milieuvriendelijk en gezond verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld deze “ Supernee Wraps.” 
Lees ook mijn artikel over verpakkingen, KLIK HIER .

Het bericht Aluminium folie en huishoudfolie….kan dat ook gezonder en milieuvriendelijker? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/aluminium-folie-en-huishoudfolie-kan-dat-ook-gezonder-en-milieuvriendelijker/feed/ 0
Review Cressana ” puracress” waterkers capsules, is het wat? https://moniquevandervloed.nl/review-cressana-puracress-waterkers-capsules-is-het-wat/ https://moniquevandervloed.nl/review-cressana-puracress-waterkers-capsules-is-het-wat/#respond Fri, 15 Feb 2019 01:46:49 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27433 Onlangs schreef ik een artikel over waterkers. Ik schreef daarin o.a hoe knetter-gezond waterkers is en dat het jammer is, dat waterkers een beetje “ het ondergeschoven kindje” blijft in de wereld van voeding en gezondheid. Raar ook, want als je ziet wat waterkers...

Het bericht Review Cressana ” puracress” waterkers capsules, is het wat? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Onlangs schreef ik een artikel over waterkers. Ik schreef daarin o.a hoe knetter-gezond waterkers is en dat het jammer is, dat waterkers een beetje “ het ondergeschoven kindje” blijft in de wereld van voeding en gezondheid. Raar ook, want als je ziet wat waterkers allemaal in huis heeft…..KLIK HIER, om naar mijn artikel te gaan. 

Naar aanleiding van mijn artikel werd ik benaderd door een fabrikant die pure gevriesdroogde waterkers in capsulevorm op de markt heeft gezet. Cressana , de leverancier achter de PURACRESS capsules, was onder de indruk van mijn artikel en bood direct spontaan aan om mij wat van zijn capsules toe te sturen. Het toeval wilde dat ik enkele dagen later de JOUW BOX ontving, waar ook deze capsules in de box aanwezig waren in de vierde editie. Ik had al kennis kunnen maken met de capsules en was al direct dol-enthousiast. Dit enthousiasme verdween niet toen ik een dagje later de producten van de fabrikant ontving. Een uitgebreid review.

WAT IS HET?

Laten we beginnen bij het begin. De PURACRESS capsules zijn voedingssupplementen op basis van gevriesdroogde waterkers. Zoals je in mijn ARTIKEL hebt kunnen lezen, bevat dit plantje nogal wat aan zeer nuttige en waardevolle voedingsstoffen voor de mens. Het is één van de meest volwaardige planten uit de natuur. In mijn artikel vertel ik over de vormen van verkrijgbaarheid in waterkers, naast verse waterkers. Meestal is dit in poedervorm. Nu is de ene capsule de ander niet. De ene fabrikant produceert zeer goedkoop, door de waterkers sterk te concentreren en / of hulpstoffen toe te voegen, de ander kiest voor GMO bewerkte waterkers. Het is dan ook best bijzonder en uniek te noemen, hoe CRESSANA zijn waterkers produceert. Ik ben ook mede door deze unieke productie als een blok gevallen voor deze capsules.

UNIEKE TEELT

Zoals je in mijn artikel hebt kunnen lezen, gedijen waterkers het beste in vochtige omstandigheden, zoals langs wateren. Cressana heeft niet voor de eenvoudige wegen gekozen, maar voor de minder geplaveide paden om het beste product neer te kunnen zetten. Dit betekent onder andere, dat de waterkers 100% biologisch wordt geteeld in de zuivere bronnenvallei van de Zwalmstreek. Dit ligt in Oost-Vlaanderen, in België. Een meest ideale plek om biologische waterkers te telen vanwege de voortdurende toevoer van zuiver bronwater. Door ultieme verzorging vn de bodemgroei zijn er inmiddels de meest ideale groeiomstandigheden gecreëerd. De waterkers wordt voortduren streng gecontroleerd door TUV-Nord-Intrega.
Naast deze bijzondere teelt hanteert Cressana een nog uniekere milde vriesdroog-techniek. Deze vriesdroog techniek gebeurt onder een vastgestelde zeer lagere temperatuur, waardoor de inhoudstoffen van de waterkers zo goed als behouden blijven.Tijdens dit proces wordt de koudeketen die de versheid en houdbaarheid van de waterkers moet garanderen, nooit onderbroken. Waarom gebeurt dit?
Wel, waterkers bevat heel veel bestanddelen, die zeer gevoelig zijn voor temperaturen. Dit zijn onder andere PEITC ( phenetyl-isoththiocyanaat) , een stofje wat bijvoorbeeld veel voorkomt in kiemgroenten als broccoli. Waterkers ( supplementen)  kan daarom mogelijk helpen tegen kanker en de ontwikkeling van kanker, al blijft het zaak, om hier kritisch naar te blijven kijken.
Naast PEITC bevat waterkers chlorofyl, een woord waar je vast wel eens van hebt gehoord. Het komt namelijk vaak voor in zogenaamde superfoods als spirulina en chiorella. Chlorofyl is het stofje, wat bladgroenten bijvoorbeeld zijn prachtige groene kleuren geeft, het gaat dus om een zeer bruikbare plantenstof. Chlorofyl ondersteunt de ontgifting door afvoer van toxische en afvalstoffen uit ons lichaam., en het werkt ter ondersteuning van je hormonen. Daarnaast verbetert het de aanmaak van rode bloedlichaampjes en verbetert het de zuurstof-opname. Geen onaardige gast dus voor het lichaam. Naast PEITC en chlorofyl bevat waterkers als derde meest belangrijke inhoudstof myrosinase. Dit is een “ verdediging-enzym ( glucohydrofase) die glucosinolaten hydrolyseert tot verschillende producten, waarvan sommige giftig zijn. Met name deze stof is ontzettend gevoelig voor afbraak.
Dankzij de unieke vriesdroog-methode blijven deze belangrijke stoffen optimaal behouden.
Op deze afbeelding ( Bron: informatiefolder Cressana) zie je een aantal waterkers capsules. Je ziet overduidelijke kleurverschillen. De capsule van Cressana is donkergroen, terwijl de anderen overduidelijk een stuk lichter zijn gekleurd. Hoe lichter de capsules van kleur zijn, hoe minder chlorofyl er nog maar aanwezig is. Dit betekent dat er in de capsules van Cressana volop chlorofyl aanwezig is, dankzij de unieke vriesdroog-techniek. Dit is niet alleen zichtbaar, ook is het wetenschappelijk bewezen.* Onderzoek aan de Gentse Universiteit bevestigt deze hoge kwaliteit . De onderzoekers analyseerden een aantal waterkers bevattende voedingssupplementen op gehalten aan PEITC, en myrosinase.Deze twee zijn zoals je eerder kon lezen zeer gevoelig voor afbraak. Wordt deze te hoog verhit, dan kunnen mogelijk de actieve stoffen verloren gaan. KLIK HIER om meer over de unieke productie te lezen.
( * Bron: Heyerick.A Analyse stalen van waterkershoudende voedingssupplementen 31 Maart 2011- C.EviDent – Universiteit Gent )

WAAR IS HET GOED VOOR?

Waterkers is gezond, dat is een vaststaand feit, en we zouden het dan ook veel meer moeten gaan eten. Het is niet alleen preventief erg gezond om te eten, maar ook kan waterkers ondersteuning bieden bij:
– een optimale werking van het immuunsysteem
– een aanvulling van vitamine A,C, en K
– als een zeer krachtige antioxidant
– als bijdrage ter ondersteuning van de leverfunctie
– onderhoud en behoud van gezonde cellen en weefsels
– ondersteuning van de spijsvertering
– onderhoud van een goed gezichtsvermogen
Er zijn verhalen op internet vindbaar over ex-kankerpatiënten die de waterkers-capsules preventief slikken. Alhoewel er erg veel onderzoeken zeer positief zijn, blijf ik daar persoonlijk een beetje voorzichtig in. Ik denk vooral dat je dit voor jezelf moet beslissen. Linksom of rechtsom zullen de capsules zeker een gezonde aanvulling zijn.

VERS VERSUS CAPSULES

We hebben geleerd, dat in de meeste gevallen we het beste voor vers en intact kunnen kiezen. Het probleem met waterkers is echter dat het in verse vorm erg moeilijk verkrijgbaar is in Nederland. Supermarkten verkopen het zelden tot nooit en de beste papieren halen we dan ook alleen in de biowinkels. Soms wordt het op markten en in toko’s verkocht maar dat is vaak zoeken naar de bekende speld in de hooiberg. Ik heb “ het geluk” dat mijn biowinkel waterkers verkoopt. Maar dan ben je er nog niet. Waterkers bederft namelijk zeer snel. Dit is meteen de reden, waarom hert in verse vorm nauwelijks wordt aangeboden. Het is ( nog?) vrij onbekend, wat onbemind maakt voor de consument. Als de leverancier dus niets tot nauwelijks iets verkoopt kan hij het weggooien omdat het erg onderhevig is aan bederf. Daarom wordt waterkers veelal in gedroogde vorm aangeboden. Dit levert meer op, en voorkomt verspilling.
Nu is de ene capsule de ander niet, dat heb je gezien hierboven. Er zijn veel verschillende varianten op de markt. Waar je goed op moet letten, is wat eraan is toegevoegd. Het gaat vaak om hulpstoffen, maar ook om een te hoge verhitting, waardoor het chlorofyl volledig kan zijn verdwenen. Cressana is op dit gebied de enige capsule, die zijn kwaliteit en voedingsstoffen 100% garandeert. Daarnaast hanteren zij een unieke biologische teelt en vriesdroog-methode. Wat mij betreft kom je niet dichterbij verse waterkers.
Hierboven heb ik een capsules geopend. Mocht je liever geen capsules willen slikken, om welke reden ook, kun je deze gemakkelijk openen en de inhoud door je voeding verwerken. Ik heb een capsule geopend om te tonen hoe mooi groen het poeder is van kleur. Het is zelfs groener van kleur dan mijn eigen gedroogde waterkers, wat zegt dat er meer chlorofyl in de capsules aanwezig zijn dan in mijn eigen gedroogde waterkers. Het poeder ruikt zeer vers naar echte waterkers. Mijn eigen gedroogde waterkers ruikt veel minder sterk.

Vers gedroogd en capsule: een licht kleurverschil zichtbaar…..

HOE EN HOEVEEL IN TE NEMEN?

Ik neem preventief één capsule per dag in. Dit neem ik in met een beetje water, voor mijn lunch. Het maakt in principe niets uit bij welke maaltijd je de capsule ( s) inneemt. Je kunt ze ook samen met een hap voedsel wegslikken. Afhankelijk van je behoeften, kun je tot drie capsules per dag innemen. Een capsule heeft de volgende inhoudsstoffen:
WATERKERSPOEDER : 900.00 mg
VITAMINE C                  : 13,32 mg
VITAMINE K                  : 45 µg
PEITC                           : 585 µg
GLUCOSINOLATEN    : 25,41 mg
MYROSINASE ACTIVITEIT: 65,80 mg
Ik slik de capsules inmiddels een volle week, en ondervind geen enkele klacht. De werkzaamheid merk ik ook niet, maar ik denk dan ook niet dat ik hier iets van merk, omdat ik erg veel verse groente per dag eet en mij houd aan een gezond leef en eetpatroon. Wat bij mij wel een goede graadmeter is, is dat ik vrij snel klachten kan krijgen van voedingssupplementen. Dit resulteert zich bij mij meestal in diaree, rommelende darmen, krampen, hoofdpijn en misselijkheid. Dit is allemaal tot nu toe uitgebleven. Een heel erg goed teken.

WAT VIND IK?

Ik ben zeer enthousiast. Dit is nu wat we willen. Een echt degelijk en waardevol product, die ook aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet en geen vervelende knutselwerkjes zijn geworden om de industrie ( en vooral de portemonnee van de fabrikant te vullen) te spekken. Dichterbij verse waterkers kun je wat mij betreft met deze capsules niet komen. Het is een zeer fijne en nuttige aanvulling op ieder voedselpatroon en / of stroming. De waterkers kan bijvoorbeeld een zeer gunstige aanvulling zijn voor veganisten, of voor mensen die wel wat extra energie kunnen gebruiken. Het is ook zeer geschikt voor mensen met een zwak of verzwakt immuunsysteem. Wat mij betreft behoren deze waterkers capsules tot één van de beste voedingssupplementen die op de markt zijn verschenen. Een diepe buiging naar de fabrikant. Het kan dus wel.
De capsules zijn veilig te gebruiken voor kinderen en voor zwangeren. Toch zou ik ter zekerheid altijd even in overleg met een ( behandelend) deskundige overleggen als je niet al te zeker bent.

WAAR TE KOOP / TE BESTELLEN?

De capsules zijn vrij goed verkrijgbaar. Ook zullen ze binnenkort in de webwinkel van www.puurmieke.nl verkrijgbaar zijn. Je kunt ze ook via de officiële webwinkel van Cressana bestellen. KLIK HIER om naar de directe bestelpagina te gaan. 

Het bericht Review Cressana ” puracress” waterkers capsules, is het wat? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/review-cressana-puracress-waterkers-capsules-is-het-wat/feed/ 0
Vegan trommel koekjes https://moniquevandervloed.nl/vegan-trommel-koekjes/ https://moniquevandervloed.nl/vegan-trommel-koekjes/#respond Thu, 14 Feb 2019 04:46:57 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27425 Je kent het vast wel……Je krijgt visite maar wil erg graag iets gezonds en lekkers voorschotelen bij de koffie / thee. Of je wilt je kids graag lekker en gezond laten genieten van koekjes tussendoor. Of je hebt enorme zin in een koekje, maar...

Het bericht Vegan trommel koekjes verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Je kent het vast wel……Je krijgt visite maar wil erg graag iets gezonds en lekkers voorschotelen bij de koffie / thee. Of je wilt je kids graag lekker en gezond laten genieten van koekjes tussendoor. Of je hebt enorme zin in een koekje, maar je leeft veganistisch. Dan kan het zoeken naar koekjes zonder dierlijke ingrediënten een hele klus worden.

Voor al deze mensen met wensen ( 😉 ) heb ik deze trommel-koekjes bedacht. Ze zijn 100% meukvrij, wat o.a inhoudt dat ze vrij zijn van kunstmatige meuk en suikers, gluten, lactose en caseïene, en geschikt zijn voor veganisten. Je maakt ze ook nog eens supersnel, eenvoudig en met drie platen tegelijk waardoor je een lekker voorraadje aan kunt lengen. De koekjes blijven goed verpakt in de trommel zo’n 5 dagen lekker.

Dit heb je nodig:

 • 175 gram zonnebloempitten
 • 200 gram havermout + 150 gram havermout
 • 175 gram volkoren boekweitmeel
 • een grote banaan, gepureerd
 • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
 • warm water

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 •C. Bekleed drie of vier bakplaten met bakpapier.  Maal de zonnebloempitten samen met de 200 gram havermout in de blender tot meel. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar terwijl je beetjes water toevoegt. Het moet een smeuïg, maar nog goed kneedbaar deegje worden.

Draai balletjes uit het deeg. Druk steeds een balletje tussen de handen plat en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

 

 

Het bericht Vegan trommel koekjes verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/vegan-trommel-koekjes/feed/ 0
De nieuwe JouwBox editie vier: is het wat? https://moniquevandervloed.nl/de-nieuwe-jouwbox-editie-vier-is-het-wat/ https://moniquevandervloed.nl/de-nieuwe-jouwbox-editie-vier-is-het-wat/#comments Wed, 13 Feb 2019 04:53:49 +0000 https://moniquevandervloed.nl/?p=27395 Afgelopen Februari was ik op de gezondheidsbeurs. Altijd een feestje. Even gezellig met collega’s kletsen en fans en volgers ontmoeten, ik vind het echt een feestje. Dit jaar stond JOUW BOX ook op de beurs, onder de gevleugelde enthousiaste leiding van Tim Hortensius zelf,...

Het bericht De nieuwe JouwBox editie vier: is het wat? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
Afgelopen Februari was ik op de gezondheidsbeurs. Altijd een feestje. Even gezellig met collega’s kletsen en fans en volgers ontmoeten, ik vind het echt een feestje. Dit jaar stond JOUW BOX ook op de beurs, onder de gevleugelde enthousiaste leiding van Tim Hortensius zelf, de man achter JouwBox. Ik ben een groot fan van deze boxen. Ik vind dit soort boxen sowieso erg leuk en aantrekkelijk. Het is niet alleen een cadeautje om jezelf te geven of een ander, het is ook een prachtige manier om de consument op een zeer voordelige manier de meest prachtige producten van hoge kwaliteit te leren kennen. Zelfs ik kom zo nu en dan producten tegen waar ik niet eerder van heb gehoord. Dat maakt de box voor mij ook superleuk.

Inmiddels is editie vier uit. Ik nam hem mee van de beurs, en heb de box “ unboxed”. Wat zit er in deze editie? En hoe meukvrij zijn de producten?

WAT IS JOUW BOX?

Eerst even in het kort wat nu zo’n JouwBox is, als je er nog niet eerder van hebt gehoord. Afgelopen jaren zijn er diverse boxen op de markt verschenen. Dit zijn boxen, waarin een verzameling aan producten zitten die voor een zeer voordelige prijs worden aangeboden. Je hebt allerlei boxen, van groente-boxen tot versboxen. Maar ook boxen die zijn gevuld met allerlei leuke producten voor de gezondheid en uiterlijke verzorging. De boxen zijn bedoeld, om de consument op een voordelige manier kennis te laten maken met niet-alledaagse producten, waar meestal niet veel budget voor is. Duurdere merken, of producten die vrij moeilijk in de markt staan. Door deze in een leuke box samen te voegen krijgt de consument de kans om op een goedkope manier kennis te maken met deze , voor velen vaak onbereikbare, producten.
Nu is de ene box de andere niet. Er zijn veel leuke boxen verkrijgbaar, maar ook vele onzinnige, waarin veel producten zitten waar je eigenlijk geen bal aan hebt. Dan is zo’n box ook erg duur betaald.
Het begon min of meer een beetje met de Healthbox. Daaraan werden steeds opnieuw bekende mensen uit de wereld van voeding en gezondheid gekoppeld, zij mochten een box samenstellen met al hun favorieten. Inmiddels kunnen we talloze boxen kopen, van yoga-boxen tot groente-boxen. De leukste blijven toch de boxen die zijn gevuld met favorieten van bekende “ goeroe’s”. Het grote voordeel van deze boxen is dat je heel veel (( duurdere, hoog kwalitatieve) merken zeer voordelig kunt uitproberen. De boxen worden met zeer hoge kortingen aangeboden wat het uitproberen dubbel zo leuk maakt. Voor fabrikanten heeft het ook een wisselwerking. De meeste deals die worden gesloten gaan gepaard met de nodige promoties, en uiteraard kunnen de boxen enorm veel extra klanten opleveren. Het werkt. Ik heb bijvoorbeeld nog altijd een toverhazelaar lotion in gebruik dankzij het uitproberen van deze lotion uit de eerste JouwBox. Dit is voor mij een grote favoriet geworden en zo heeft de deelnemende fabrikant er een vaste klant bij.
Terug naar, wat mij betreft, de leukste box op de markt: de JOUW BOX.  Initiatiefnemer van deze boxen is Tim Hortensius. Hij bedacht dat het misschien erg leuk was, om maandelijks boxen uit te leveren die steeds door één zelfde persoon wordt samengesteld, in dit geval zijn ( inmiddels) goede vriend Ralph Moorman. Ralph Moorman zul je wellicht kennen. Deze man timmert flink aan de weg als voedingsdeskundige, en Ir.levensmiddelentechnoloog. Hij is tevens de grondlegger van het baanbrekende hormoonbalansprogramma. Een erg fijne collega. Ralph en Tim leerden elkaar kennen tijdens de “ healthbox” periode. Tim heeft inmiddels samen met Ralph de JOUW BOX tot grote hoogten verheven. Je kunt je abonneren ( official member) op de Jouw Box en deze los kopen. Ralph stelt iedere editie samen, hij selecteert voor iedere editie zijn favorieten. De boxen zijn een groot succes, en worden door veel consumenten zeer gewaardeerd.

EDITIE VIER

En dan is editie vier alweer uitgekomen. Ik was uiteraard weer heel erg nieuwsgierig. En vroeg mij opnieuw af of de gekozen producten 100% meukvrij-proof zijn. Ik heb het unboxen gefilmd:

Het was voor mij weer een leuk feestje, dat uitpakken, en de producten vallen ook niet tegen. Ik heb de producten die mij het meest bevielen, onder de loep genomen. Zijn ze werkelijk zo goed en meukvrij?
CRESSANA GEVRIESDROOGDE WATERKERS ( waarde € 20 euro) 
Dit product was voor mij erg interssant. Ik heb toevallig onlangs een heel artikel geschreven over waterkers. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. In dit artikel kun je lezen hoe ontzettend gezond waterkers is en het is dan ook niet raar dat Ralph deze capsules heeft gekozen. Ik ben ze nu enkele dagen aan het testen en ze bevallen mij goed. Geen rare smaakjes of vieze oprispingen. Ik koop voornamelijk verse waterkers, die ik droog in de droogoven en verpoeder. Dit doe ik, omdat verse waterkers zeer snel bederft. Het is zeer kort houdbaar. Deze capsules komen op hetzelfde neer, wat het een stuk eenvoudiger maakt om dagelijks waterkers te consumeren. In waterkers zitten temperatuurgevoelige bestanddelen. Waaronder chlorofyl, vitamine C en vitamine A. Dit merk ( Cressana) ontwikkelde in samenwerking met de Universiteit van Gent een methode waarbij al deze stoffen behouden blijven door middel van vriesdrogen onder zeer lage temperaturen. Dit is beter dan in een droogoven, de inhoudstoffee blijven onder vriesdrogen veel beter behouden. Deze capsules hebben dus zelfs een streepje voor op mijn eigen gedroogde waterkers. Bijzonder.
De capsules zijn plantaardig, dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. . De capsules zijn gemaakt van hypromellose, een goedgekeurde stof door de Vegetarian Sociëty. Het is biologisch neutraal. De waterkers is van biologische oorsprong en wordt in zuiver bronwater geteeld. De capsules zijn ideaal voor mensen die wel wat extra vitamine A, C en K kunnen gebruiken en antioxidanten. Ik gebruik een capsule per dag, maar is de behoefte wat groter kun je tot drie capsules per dag slikken. De capsules zijn niet lastig om in te nemen. Mocht je capsules toch erg lastig vinden om weg te krijgen, kun je de capsules openen.
Ik ben echt heel erg enthousiast over deze capsules. Echt een geweldige uitvinding om het op deze manier te kunnen produceren. Petje af voor deze fabrikant, die zijn nek heeft uitgestoken om een geweldig goed product op de markt te zetten. Deze zal ik zeker blijven gebruiken.
ERICA HERBAL STYLING-PASTE ( waarde € 9,95) 
Ik ken dit merk nog van één van de vorige JouwBoxen, waar een styling gel in zat. Dit is een pasta, wat je “ anders” moet gebruiken. Pasta valt onder het kopje “ wax en Clay” als haarstyling. Het is dus géén gel. Pasta wordt voornamelijk gebruik door mensen met vrij dik haar. Ik heb niet zo’n dik haar, maar heb de pasta toch getest. Pasta is t.o.v andere styling voor het haar natter van structuur, en geeft vooral veel glans aan het haar. Het is vrij makkelijk te verdelen over het haar en het is op zowel nat als droog haar te gebruiken. Het is bijzonder geschikt voor droog en pluizig, kroezend haar. Het is gemaakt uit biologische ingrediënten.
Ik heb een heel klein beetje in mijn haar “ geknepen”. Voornamelijk in de punten, omdat mijn haar niet erg dik is. Dit pakte erg goed uit, mijn haar kreeg in ieder geval meer glans en de punten werden veel minder droog. Wat wel een nadeel is vind ik, is dat het vrij vettig aanvoelt. Gebruik daarom niet teveel. Het kan een aardige “ vette coupe” opleveren.
Het ruikt erg lekker, zeer aangenaam. Dit is ook wel een blijvertje in huize van der Vloed
HARMONIE DAGCREME VOOR DE DROGE & GEVOELIGE HUID ( waarde € 12.99) 
Ook dit merk is geen onbekende van mij. Het komt uit de stal van EARTH LINE, één van mijn meest favoriete merken. Ook deze lijn van HARMONIE zijn vrij van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen (parabenen), hormoon verstorende stoffen, paraffine en andere grondstoffen op basis van minerale oliën.De producten zijn dierproefvrij, zowel alle ingrediënten als het uiteindelijke product. Verder zijn de  Harmonie producten vegetarisch, biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. Kortom Harmonie producten voldoen aan de hoogste natuurlijkheidseisen.
Ik heb deze dagcrime eerder in gebruik gehad en ik kan niet anders zeggen dan dat het een echte topper is. Iedereen die mij volgt, weet dat ik een zeer overgevoelige, snel geïrriteerde en rijpere droge huid heb die erg kieskeurig zijn verzorging uitzoekt. Ik kan niet zomaar iets op mijn huid smeren. Ik heb met deze dagcrime geen problemen. Sterker, mijn huid ziet er geweldig uit na een smeerbeurt. Absoluut voor herhaling vatbaar. Toppertje!
THE HEALTH FACTORY SOS MAGNESIUM SPRAY ( waarde € 22.95)
Magnesium is tegenwoordig een hot topic in veel discussies. Ook ik heb er al het e.e.a over geschreven. KLIK HIER voor mijn algemene artikel. Voor mij is magnesium best noodzakelijk omdat ik intensief sport. En daardoor wel wat extra magnesium kan gebruiken. Ik merk het vaak, als ik opeens weer wat spierkrampen krijg in mijn benen. Dan weet ik “ ik moet weer even wat extra magnesium”. Ik slik meestal capsules ( Royal Green) maar soms is een supersnelle werking gewenst en dan zijn de vele magnesium sprays een uitkomst  Nu is de ene magnesiumspray de andere niet, en kan het even een zoektocht zijn om de juiste spray te vinden. Ik was daarom super nieuwsgierig geworden naar deze SOS spray van een voor mij onbekend merk. Om meteen maar even met wat negatiefs te beginnen: ik vind het label zeer ongelukkig uitgekozen. Ik heb zelf geen al te beste ogen meer, maar zelfs vriendlief kon het label moeilijk lezen door de reflecterende kleuren. Erg mooi, maar zeer onpraktisch en vrijwel  onleesbaar.Daar tegenover gezet moet ik de fabrikant wel weer complimenteren dat hij heeft gekozen voor een glazen donkere fles. En de fles kan ook nog eens nagevuld worden met de nano-magnesium.  De spray bestaat uit gezuiverd water en ultrakleinte deeltjes pure magnesium. ( 70ppm) Verder niets, nada, noppes en daar worden we altijd wel blij van. De superkleine magnesiumdeeltjes bereiken zeer snel en makkelijk de spieren en zenuwen, en voeden de lichaamscellen. Het is zelfs zo puur, dat de spray ook in de mond is te sprayen.
De spray irriteert niet, iets waar ik met mijn gevoelige huid toch meest “ bang” voor ben met dit soort sprays. Het trekt supersnel in, en het geeft inderdaad een directe verlichting. Enkele weken geleden heb ik een flinke smak gemaakt en ben ik ongelukkig op mijn knietjes terechtgekomen. We zijn nu weken verder en de pijn is nog niet verdwenen, maar deze spray gaf een zeer merkbaar verlichtend gevoel. Ik ben dus best onder de indruk. Niet verkeerd! Topper die vast bij mij in gebruik blijft.
PIROCHE ROSALPHINA GENTLE SCRUB ( waarde 20,50)
Deze kon ik ook al. Ik ben een groot fan van de rosalphina lijn van Piroche. Eerder heb ik deze producten getest, KLIK HIER voor mijn review. Ik leerde deze rosalphina lijn kennen dankzij de JouwBox. In de vorige editie zat er ook al een heerlijk piroche rosalphina crème in, waar ik echt dolenthousiast van werd. In deze editie vinden we een gentle scrub, ook wel peeling crème genoemd. Het verwijdert de dode huidcellen en heeft een kalmerende en balans-herstellende werking. De basisingrediënten bestaan uit biologisch kaasjeskruid extract, kamillewater en kaasjeskruid-water.
De scrub voelt heerlijk aan op mijn gezicht. Ik heb het zeer zachtjes in gemasseerd met draaiende bewegingen. Mijn huid reageert hier altijd een beetje op een scrub, maar wat opvallend is aan deze variant is dat de roodheid van mijn huid vele malen minder is dan andere scrubs, zelfs de meest delicate. Dat vind ik wel een fijn iets. Ik heb mijn huid na de scrub ingesmeerd met de Harmonie dagcréme. Uit deze box. Geweldig effect! Mijn huid voelde de volgende dag nog net zo zacht aan als net na de smeerbeurt. Goede combi dus! Ik vind deze scrub echt een topper omdat het mijn huid niet zo rood maakt.
2 FINE KESSA SCRUB HANDSCHOEN ( waarde € 12,50) 
Ik gebruik een natuur zeespons om mij dagelijks te wassen onder de douche. Ik vind deze sponsen erg fijn. Scrubben onder de douche die ik eigenlijk weinig. Ik heb er denk ik niet zoveel mee. Ik was daarom best nieuwsgierig of deze scrub-handschoen voor onder de douche mij kon overhalen om wat meer te gaan scrubben. De handschoen is exfoliërend en komt van oorsprong uit Marokko waar de beroemde hamman rituelen vaak worden uitgevoerd De handschoen heeft een bijzondere textuur, van Kessa. Hiermee verwijder je snel en eenvoudig dode huidcellen. Ik vind het een fijne handschoen. Hij voelt niet te stug aan op de huid en mijn huid was inderdaad een stuk zachter na een beurt. Hij is ook erg makkelijk uit te spoelen. Leuk! Dit ga ik vaker gebruiken!

DE REST

De andere producten in de box zijn voor mij persoonlijk iets minder “ aantrekkelijk” maar zeker niet verkeerd. Er zit o.a nog een eiwitpoeder bij gemaakt van hennep en erwten. Ik heb niet echt extra eiwitten nodig, omdat ik dit uit mijn voeding haal. Maar het lijkt me absoluut een fijne aanvulling, Ik ken het merk niet maar heb het wel eens zien liggen in het schap bij de AH. Er zijn verschillende samenstellingen verkrijgbaar.
Het minste product vind ik het boek. Het is voor mij allemaal een beetje gesneden koek wat ik kon lezen. Wellicht voor mensen die nog niet zoveel kennis hebben van gezonde voeding een interessant boek, maar mij boeide de inhoud mij niet, en haakte snel af.
Verder waren de lijnzaadcrackers niet aan mij bestreed omdat ik “ helaas” nu nét de pittige variant in mijn box had. In de boxen zitten verschillende smaken ( per stuk) waardoor het een beetje een Russisch roulette spel is welke smaak je in je box vindt. Ik hou niet zo van pepers en pittig, daarom vond ik deze crackers wat “ te hot”. Maar mijn kennis W. Vond ze verrukkelijk ( is Surinaamse…)
De proteïne balletjes ( snacks) waren lekker, maar voor mij niet voor herhaling vatbaar. Ik vond ze erg kleverig, en ik had even nodig om ze tussen mijn tanden weg te krijgen.
Het badzout is ook niet aan mij besteed, omdat ik geen bad heb, maar ik ga het zeker eens gebruiken als voetbad.

WAT VIND IK VAN DEZE BOX?

Alhoewel ik een aantal producten wat minder vond, is het de mannen weer gelukt om een waanzinnig mooie collectie samen te stellen. Ik ben echt heel erg blij met de waterkers-capsules, dat vind ik echt de uitvinding van de eeuw. Ook de magnesium spray vind ik echt een groot succes. Samen met de dagcréme en de scrub zijn deze twee echt de toppers uit deze box, Het minst wat mij aansprak was het boek. Daarvoor in de plaats had ik persoonlijk iets anders gezien. Maar goed, gelukkig is iedereen anders en kan het boek voor jou wellicht nuttig zijn.
Resumerend: een erg leuke box, om jezelf of een ander cadeau te geven. Super producten van top-merken. Het levert altijd veel voordeel op. De gemiddelde waarde van deze box is € 145 euro, het levert je dus € 100 euro voordeel op.

HOE DUUR IS DE BOX EN WAAR TE BESTELLEN?

Je kunt de box bestellen via www.jouwbox.nl. Daar vind je alle details. Je kunt de box op twee manieren bretellen: “ los” en “ als member” Als member betaal je voor een box altijd iets minder dan los en je ontvangt automatisch iedere editie. Los kost de box € 45 euro.

KORTING !!!!!!!!!

Ik mag op de JouwBox een leuke korting geven van € 2,50. Je betaalt dus geen € 45 euro maar € 42,50. Gebruik de kortingscode “ puurmieke”. Ook members kunnen profiteren van deze korting! Zij betalen dan maar € 36,50 in plaats van € 39 euro!
GA NAAR JOUW BOX om direct te bestellen!
Notificatie: ik heb deze box gratis gekregen van JOUWBOX om te reviewen. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook zijn er geen enkele inkomsten. Ook niet via kortingsacties. Het review is onafhankelijk geschreven. 

Het bericht De nieuwe JouwBox editie vier: is het wat? verscheen eerst op Monique van der Vloed.

]]>
https://moniquevandervloed.nl/de-nieuwe-jouwbox-editie-vier-is-het-wat/feed/ 1